Ροχαλητό – Αντιμετώπιση

[content_table]
καμπούρα στη μύτη

Αν εσείς ή το ταίρι σας ροχαλίζετε σε τακτική βάση, πιθανότατα προβληματίζεστε πώς μπορείτε να το σταματήσετε. Το σίγουρο είναι ότι δεν είστε οι μοναδικοί, καθώς το 44% των ανδρών και το 28% των γυναικών ροχαλίζουν.

Το ροχαλητό είναι ο ήχος που παράγεται όταν ο αέρας περνά από έναν στενό αεραγωγό. Τα μαλακά μόρια στην περιοχή του φάρυγγα και της μαλακής υπερώας  δονούνται, παράγοντας αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο.

Το ροχαλητό μπορεί για μερικούς να είναι μόνο ένας ενοχλητικός ήχος. Όμως, αρκετές φορές μπορεί να συνοδεύεται από ένα πρόβλημα υγείας, συνηθέστερα την υπνική άπνοια. Υπάρχει πληθώρα συμβουλών και προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή του, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

 

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να μάθω τι φταίει για το ροχαλητό μου;

Το πρώτο βήμα για να μάθετε την «πηγή» του ροχαλητού σας, είναι η επίσκεψη σε ένα γιατρό που να ασχολείται με την ανατομία και τη μορφολογία της περιοχής, δηλαδή έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Αυτός διαθέτει όλα τα μέσα για την εξέταση και τη διάγνωση της περιοχής. Οι εξετάσεις που θα βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση είναι:

 • Ενδοσκόπηση μύτης. Με αυτή ο γιατρός μπορεί να δει όλη τη ρινική δίοδο, από τα ρουθούνια μέχρι το ρινοφάρυγγα. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί προετοιμασία.
 • Λαρυγγοσκόπηση. Συμπληρώνει τη διαδικασία της διάγνωσης, σε περιπτώσεις που απαιτείται, εξετάζοντας την περιοχή του στόματος μέχρι τις φωνητικές χορδές.

 

 

Ροχαλητό-Αντιμετώπιση: Τι μπορώ να αλλάξω στον ύπνο μου;

Οι μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ροχαλητού:

Ύπνος σε μία πλευρά

Αν γνωρίζετε ότι ροχαλίζετε τη νύχτα και κοιμάστε σε ύπτια θέση, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι. Αν αυτή η στάση σας δυσκολεύει, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά μαξιλάρια με τέτοιο τρόπο ώστε να σας παρέχουν άνεση και να διευκολύνουν την αναπνοή σας κατά τον ύπνο.

Ρινική ταινία ή διαστολέας

Μια ρινική ταινία κολλάει στο εξωτερικό της μύτης και ανασηκώνει τα ρουθούνια ανοίγοντας τις ρινικές διόδους. Ο διαστολέας λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο από την εσωτερική πλευρά. Από μελέτες φαίνεται πως οι εσωτερικοί διαστολείς είναι πιο αποδοτικοί.

Χρήση ενός επιστομίου κατά του ροχαλητού

Τα επιστόμια τοποθετούνται στο στόμα και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να τα συνηθίσει κανείς. Υπάρχουν κατά βάση δύο ποικιλίες:

 • Γναθικό επιστόμιο. Προσαρμόζεται στο μέγεθος της κάτω γνάθου πίσω από τα δόντια και προκαλεί μια μικρή προώθηση της γνάθου με στόχο να διευρυνθεί η αναπνευστική δίοδος.
 • Γλωσσικό επιστόμιο. Κρατά τη γλώσσα στη θέση της για να μην πέφτει προς τα πίσω εμποδίζοντας τη ροή του αέρα.

 

Ροχαλητό-Αντιμετώπιση: Τι μπορώ να αλλάξω στον τρόπο ζωής μου;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και των επιπτώσεών του στην υγεία. Αυτές είναι:

Μείωση σωματικού βάρους

Σύμφωνα με την Ένωση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών στη Γερμανία, η απώλεια βάρους είναι από τις πιο βασικές παραμέτρους για την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Αφορά κυρίως υπέρβαρους και παχύσαρκους πάσχοντες και πρέπει να γίνεται πάντα με υγιή τρόπο ακολουθώντας μια προσεγμένη δίαιτα και προσθέτοντας ήπια σωματική άσκηση στην καθημερινότητα.

Άλλες υγιεινές συνήθειες για τη μείωση του ροχαλητού:

 • Διακοπή καπνίσματος
 • Αποφυγή αλκοόλ και ηρεμιστικών φαρμάκων πριν από τον ύπνο

 

Ροχαλητό-Αντιμετώπιση: Ποια είναι η χειρουργική προσέγγιση της πάθησης;

Το ροχαλητό πολλές φορές είναι αποτέλεσμα παθήσεων που ένας ΩΡΛ χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία. Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας υπάρχουν επεμβάσεις οι οποίες, όταν εφαρμοστούν στους κατάλληλους ασθενείς, μπορούν να εξαλείψουν τον ενοχλητικό αυτό θόρυβο μια για πάντα. Αυτές είναι:

 • ΑμυγδαλεκτομήΑδενοτομή (Κρεατάκια). Η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων αποτελούν ευρήματα της ενδοσκόπησης της μύτης και η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη με σύντομο χρόνο ανάρρωσης.
 • Τοποθέτηση ειδικών εμφυτευμάτων στη μαλακή υπερώα. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που σκληραίνει τη μαλακή υπερώα, ώστε να μην πάλλεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η τεχνική βοηθά και στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.
 • Έγχυση σκληρυντικών ουσιών στη μαλακή υπερώα. Εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τα εμφυτεύματα.
 • Σταφυλλοφαρυγγοϋπερωιοπλαστική (UPPP) με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων και laser (εγχείρηση ροχαλητού). Ο χειρουργός αφαιρεί τον επιπλέον ιστό στο στοματοφάρυγγα που δημιουργεί το πρόβλημα επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ροή αέρα.
 • Αποκατάσταση της φυσιολογικής ρινικής διόδου με:

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές φορές η αντιμετώπιση του ροχαλητού απαιτεί το συνδυασμό κάποιων από τις παραπάνω προσεγγίσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση με ταυτόχρονη μείωση του σωματικού βάρους.

Επικοινωνία Επικοινωνία