Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο

[content_table]
Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο

Το στραβό διάφραγμα ή διαφορετικά η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αποτελεί μία από τις συνηθέστερες ανατομικές ανωμαλίες της μύτης. Αφορά ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα δομικό πρόβλημα της ρινός, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική θεραπεία η οποία είναι σε θέση να οδηγήσει στην αποκατάστασή του. Έτσι, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο για όσους ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε ένας που είναι υποψήφιος να υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής που θα υποβληθεί στο χειρουργείο ευθειασμού του στραβού ρινικού διαφράγματος να βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι γυναίκα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 16 ετών ενώ αν είναι άντρας μεγαλύτερος από 18 ετών. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τότε ο σκελετός της μύτης αναπτύσσεται παράλληλα με το υπόλοιπο σώμα και οποιοδήποτε χειρουργείο στο διάφραγμα πριν την ηλικία αυτή είναι δυνατόν να οδηγήσει σε παραμόρφωση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού της ρινός καθώς και σε επιπλέον δυσκολία στην αναπνοή.

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο – Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το χειρουργείο στο διάφραγμα είναι η σωστή διάγνωση από τον εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ. Η εξέταση που πραγματοποιείται σε αυτή την περίπτωση είναι η ενδοσκόπηση μύτης. Με τη βοήθεια λεπτών οπτικών ινών και ειδικής κάμερας, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει με λεπτομέρεια το εσωτερικό της ρινός και να εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο και την έκταση του προβλήματος.

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο

Τι θα συμβεί την ημέρα της επέμβασης;

Η επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος γίνεται σε οργανωμένα νοσοκομεία και απαιτεί τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Ο ασθενής εισάγεται στην κλινική την ημέρα του χειρουργείου, όπου γίνονται εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Στη συνέχεια, αφού έχει μία σύντομη συνάντηση με τον χειρουργό του στο δωμάτιο νοσηλείας, οδηγείται στη χειρουργική αίθουσα την ώρα που έχει προγραμματιστεί. Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία του πόνου κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο χειρουργός χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές ρινοχειρουργικής, ευθειάζει τόσο το χόνδρινο όσο και το οστέινο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, ενώ στο τέλος της επέμβασης τοποθετεί μέσα στη μύτη ελαφρύ ή καθόλου πωματισμό. Η διαδικασία κρατάει συνήθως 45 με 90 λεπτά και στη συνέχεια ο ασθενής οδηγείται στην αίθουσα ανάνηψης και μετά από λίγη ώρα στο δωμάτιό του.

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο – Υπάρχει πόνος, ουλές ή μελανιές;

Το χειρουργείο στο στραβό διάφραγμα γίνεται δια μέσω συγκεκριμένων τομών στο εσωτερικό της μύτης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ουλή μετά την επέμβαση. Επίσης, το εξωτερικό σχήμα της ρινός μένει ανεπηρέαστο καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικό μετεγχειρητικό οίδημα ή μελανιές. Πρέπει τέλος να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη επέμβαση δεν προκαλεί πόνο στον ασθενή παρά μόνο ένα προσωρινό ήπιο αίσθημα βάρους κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Το αίσθημα αυτό γίνεται άριστα ανεκτό και συνήθως απαιτεί τη λήψη ελάχιστων έως καθόλου αναλγητικών.

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο – Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση, και τη σύντομη παραμονή στο χώρο της ανάνηψης, ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό του. Αφού περάσουν έξι περίπου ώρες, συνήθως είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του αν το επιθυμεί. Εναλλακτικά μπορεί να παραμείνει στην κλινική για το πρώτο βράδυ και να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα μετά από την αφαίρεση του πολύ ελαφρύ πωματισμού που μπορεί να έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της μύτης του. Στο σπίτι είναι απαραίτητη η τήρηση ορισμένων απλών μετεγχειρητικών οδηγιών οι σημαντικότερες από τις οποίες συνοψίζονται παρακάτω:

  • Μη σκύβετε και μη σηκώνετε βάρη για 15 περίπου ημέρες
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση (π.χ. γυμναστήριο) για ένα μήνα
  • Μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια άσκηση π.χ. ελαφρύ τρέξιμο σε 20 ημέρες από το χειρουργείο στο διάφραγμα
  • Αποφύγετε τις ζεστές, πικάντικες και πολύ σκληρές τροφές καθώς και τα ζεστά ροφήματα για μία εβδομάδα
  • Φροντίστε το εσωτερικό της μύτης σας βάζοντας επουλωτική αλοιφή και κάνοντας ρινικές πλύσεις με τον τρόπο που θα σας υποδείξει ο χειρουργός σας. 

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο – Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η επάνοδος στην εργασία μετά το χειρουργείο αποκατάστασης του στραβού ρινικού διαφράγματος είναι ταχεία. Έτσι αν πρόκειται για δουλειά γραφείου ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σε 5 με 7 ημέρες ενώ σε περίπτωση που η εργασία του απαιτεί πιο έντονη φυσική δραστηριότητα συστήνεται η αποχή από αυτή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Στραβό Διάφραγμα: Χειρουργείο – Μπορώ συγχρόνως να βελτιώσω και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης μου;

Όλο και περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση ευθειασμού του στραβού ρινικού διαφράγματος επιζητούν την ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος της μύτης τους. Στις μέρες μας, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό με την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Πρόκειται για τη χειρουργική διαδικασία με την οποία επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής και την ταυτόχρονη διόρθωση του εξωτερικού της ρινός έτσι ώστε η τελευταία να είναι καλαίσθητη και απόλυτα αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Επικοινωνία Επικοινωνία