Βουλωμένη μύτη: Από τι προκαλείται & πώς θεραπεύεται;

[content_table]

βουλωμένη μύτη

Βουλωμένη μύτη: Ποια τα χαρακτηριστικά της;

Η βουλωμένη μύτη είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Η ρινική συμφόρηση, όπως ονομάζεται αλλιώς η βουλωμένη μύτη, μπορεί να είναι οξεία και να διαρκέσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή χρόνια.

Η βουλωμένη μύτη είναι μία ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για τον ασθενή, καθώς η μειωμένη διέλευση αέρα από την αναπνευστική οδό προκαλεί:

 • αίσθημα δυσφορίας
 • πονοκέφαλο
 • αίσθημα κούρασης λόγω κακής ποιότητας ύπνου
 • κακή διάθεση

 

Σε τι οφείλεται η βουλωμένη μύτη;

Το πρόβλημα της βουλωμένης μύτης μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειονότητα του πληθυσμού ταλαιπωρείται από ρινική συμφόρηση πάνω από μια φορά το χρόνο. Αποτελεί επακόλουθο φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου που καλύπτει το εσωτερικό της ρινός, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό είτε σε κάποιο αλλεργιογόνο.

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί την κυριότερη αιτία της βουλωμένης μύτης. Πρόκειται για λοίμωξη που προκαλείται από ιό και μπορεί να επιφέρει και άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και πυρετό. Η γρίπη, επίσης, ευθύνεται για αυτή την κατάσταση καθώς παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα, μεγαλύτερης όμως βαρύτητας. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν ιώσεις, με αποτέλεσμα η χρήση αντιβιοτικών να μην είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπισή τους. Ο ασθενής θα χρειαστεί να φυσά όσο το δυνατόν συχνότερα τη μύτη του, ώστε αυτή να απαλλαγεί από το ιογενές περιεχόμενο.

Εάν η βουλωμένη μύτη επιμένει και οι εκκρίσεις αρχίζουν να γίνονται πυώδεις, τότε μπορεί να έχει προκληθεί ιγμορίτιδα και συστήνεται μία επίσκεψη σε ΩΡΛ για την αντιμετώπισή της.Η βουλωμένη μύτη πολύ σπάνια είναι το μοναδικό σύμπτωμα της ιγμορίτιδας. Η τελευταία μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

 

απόφθεγμα ΩΡΛ Τσούνη απόφθεγμα ΩΡΛ Τσούνη
Την άνοιξη και το καλοκαίρι η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς με ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως έντονη φαγούρα και φτάρνισμα. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε ευαισθησία σε κάποιο αλλεργιογόνο, δηλαδή μία κατά τα άλλα αβλαβή ουσία που όμως είναι ερεθιστική για κάποιους οργανισμούς.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος. Μπορεί να αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα, αλλά η θεραπεία του διαφέρει ανάλογα με την αιτία πρόκλησης και το ιατρικό ιστορικό του ασθενή.

 

Βουλωμένη μύτη: Διάγνωση & θεραπεία

Επειδή η ρινική συμφόρηση ανήκει στη συμπτωματολογία πολλών παθήσεων, χρειάζεται η διενέργεια ορισμένων εξετάσεων ώστε να ανιχνευθεί η αιτία που την προκαλεί. Αυτές οι εξετάσεις καθορίζονται από τον ιατρό και μπορεί να είναι:

 • Ενδοσκόπηση μύτης
 • Αλλεργικά tests
 • Καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος
 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Ακτινογραφίες/Αξονική τομογραφία

 

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και θα προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί τη βουλωμένη μύτη, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία του ασθενή. Για να αντιμετωπιστεί η βουλωμένη μύτη, συμπληρωματικά με τη θεραπεία της αιτίας πρόκλησης προτείνεται συνήθως:

 • διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού
 • ρινικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα
 • ρινικά σπρέυ
 • αντιισταμινικά και/ή αποσυμφορητικά φάρμακα
 • καλή ξεκούραση

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία