ΩΡΛ – Ωτορινολαρυγγολόγος

[content_table]
ωρλ

Ο ΩΡΛ είναι ο γιατρός ο οποίος ασχολείται με τις παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου και συγκεκριμένα με προβλήματα που αφορούν τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό. Η προσέγγιση του ωτορινολαρυγγολόγου είναι κατ’ αρχήν κλινική και περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή και τη διενέργεια της κλινικής εξέτασης η οποία σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών διαγνωστικών μηχανημάτων. Πρόκειται όμως για μία ειδικότητα χειρουργική, πράγμα που σημαίνει ότι όταν η συντηρητική αγωγή αδυνατεί να δώσει τη λύση ο ΩΡΛ μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη θεραπεία διενεργώντας την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει ο ΩΡΛ;

Ο ΩΡΛ είναι ο γιατρός που αντιμετωπίζει μία σειρά παθολογικών καταστάσεων. Φυσικά, ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει ακολουθήσει είναι δυνατόν να εξειδικευτεί περεταίρω τόσο κλινικά όσο και χειρουργικά πάνω σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο. Τα πεδία της ωτορινολαρυγγολογίας είναι αναλυτικά τα παρακάτω:

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:
210 69 90 484 & 6944 221 223

Αυτί (Ωτολογία/ Νευροωτολογία)

Η ακοή και η ισορροπία είναι δύο λειτουργίες εξαιρετικά σημαντικές για την καθημερινή μας ζωή. Ο ωτορινολαρυγγολόγος θεραπεύει παθήσεις όπως είναι η ωτίτιδα, η βαρηκοΐα, ο ίλιγγος, το βουητό στα αυτιά κτλ.

Μύτη (Ρινολογία)

Η μύτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Μέσα από αυτή περνάει καθημερινά μεγάλος όγκος αέρα ο οποίος φιλτράρεται και καθαρίζεται από μικρόβια, αλλεργιογόνα και άλλες βλαβερές ουσίες. Ο ΩΡΛ διαθέτει τη γνώση και την εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσει την αλλεργική ρινίτιδα, την ιγμορίτιδα και κάθε είδους φλεγμονή της περιοχής. Επίσης, αντιμετωπίζει χειρουργικά το στραβό ρινικό διάφραγμα, τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες και τους πολύποδες μύτης, καταστάσεις οι οποίες προκαλούν δυσκολία στη ρινική αναπνοή.

Λαιμός (Λαρυγγολογία)

Καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την ομιλία μας και την κατάποσή μας μπορούν να έχουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Η εξειδικευμένος γιατρός είναι ικανός να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις αυτές και συγκεκριμένα, προβλήματα όπως είναι το βράχνιασμα, η αμυγδαλίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, οι πολύποδες λάρυγγα και κάθε είδους φλεγμονές ή όγκους της περιοχής.

Κεφαλή και Τράχηλος/ Θυρεοειδής

Η κεφαλή και ο τράχηλος φιλοξενούν ορισμένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός μας στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διαφόρων ειδών όγκοι και νεοπλασματικές εξεργασίες. Ο εξειδικευμένος ΩΡΛ έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει χειρουργικά τέτοιες καταστάσεις όπως είναι όγκοι της παρωτίδας και του θυρεοειδή, κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου και βραγχιακές κύστεις.

ΩΡΛ - Ωτορινολαρυγγολόγος

Ύπνος

Η ποιότητα του ύπνου μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας και στο πόσο αποδοτικοί είμαστε στην εργασία μας. Στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας εμπίπτει η εκτίμηση και η αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας.

Πλαστική και επανορθωτική χειρουργική προσώπου

Οι δυσμορφίες ενός ή περισσότερων ανατομικών στοιχείων του προσώπου, οι οποίες μπορεί είτε να είναι παρούσες από τη γέννηση είτε να προκληθούν από κάποιο τραυματισμό, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά λειτουργικά αλλά και αισθητικά προβλήματα στον ασθενή. Ο ΩΡΛ που έχει εξειδικευτεί στην πλαστική χειρουργική προσώπου μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως είναι το λαγόχειλος και το λυκόστομα, η χαλάρωση των βλεφάρων, τα πεταχτά αυτιά, οι παραλύσεις του προσωπικού νεύρου και οι δυσμορφίες του προσώπου που προκαλούνται μετά από τραυματισμούς ή επεμβάσεις αφαίρεσης καρκινικών όγκων. Ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο αποτελεί η σύγχρονη Λειτουργική Ρινοπλαστική. Πρόκειται για την επέμβαση με την οποία ο εξειδικευμένος ρινοχειρουγός ωτορινολαρυγγολόγος καταφέρνει στον ίδιο χειρουργικό χρόνο να προσφέρει στον ασθενή μία μύτη όμορφη, αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου η οποία την ίδια στιγμή αναπνέει ελεύθερα.

Παιδιά

Τα παιδιά αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών καθώς τόσο το σώμα τους όσο και οι λειτουργίες των οργάνων τους αναπτύσσονται διαρκώς. Διάφορα συγγενή ανατομικά προβλήματα που αφορούν το λάρυγγα, τον τράχηλο, τη μύτη ή το αυτί μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά από τον Παιδο-ΩΡΛ. Ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς χρειάζεται η παιδική βαρηκοΐα η οποία είναι απαραίτητο να διαγνωστεί άμεσα και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου το παιδί να καταφέρει να αναπτύξει το λόγο του. Άλλες συνήθεις καταστάσεις που ταλαιπωρούν τους μικρούς ασθενείς κα χρήζουν αντιμετώπισης είναι το υγρό στο αυτί, η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), η ιγμορίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (American Academy of OtolaryngologyHead and Neck Surgery) η Ωτορινολαρυγγολογία είναι η παλιότερη ιατρική ειδικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, υπολογίζεται ότι οι μισοί περίπου από τους ασθενείς που προσέρχονται στα ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν κάποιο ΩΡΛ πρόβλημα. Είναι λοιπόν φανερό ότι ο γιατρός που φέρει αυτή την ειδικότητα έχει το «προνόμιο» αλλά και την ευθύνη να προσφέρει βοήθεια σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών αντιμετωπίζοντας προβλήματα διαφορετικής βαρύτητας, τόσο κλινικά όσο και χειρουργικά.

Επικοινωνία Επικοινωνία