Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) είναι μία παθολογική κατάσταση που εντοπίζεται στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, ακριβώς πίσω από τη μύτη.
    Όπως οι αμυγδαλές, έτσι και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, αποτελούν συγκεντρώσεις λεμφικού ιστού και η θέση τους στο ρινοφάρυγγα είναι δίπλα στις ευσταχιανές σάλπιγγες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εξασφάλιση φυσιολογικής πίεσης αέρα εντός της τυμπανικής κοιλότητας.
    Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων αφορά κυρίως την παιδική ηλικία και είτε είναι παρούσα από τη γέννηση του παιδιού είτε είναι αποτέλεσμα αυξημένης συχνότητας λοιμώξεων της περιοχής η οποία προκαλεί μία αντιδραστική αύξηση του μεγέθους των αδενοειδών. Η κατάσταση αυτή πολύ συχνά συνυπάρχει με υπερτροφία αμυγδαλών και σε αυτήν την περίπτωση οι δύο παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συνδυαστικά.

    Το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι μεγαλύτερο στις μικρότερες ηλικίες, ενώ φυσιολογικά συρρικνώνεται μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών.

    Ποια προβλήματα δημιουργούνται λόγω υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων;

    Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι:

    • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη
    • Ρινική συμφόρηση
    • Ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου
    • Υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου)
    • Μόνιμη αναπνοή από το στόμα και ‘αδενοειδές προσωπείο’
    • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
    • Φαρυγγίτιδα
    • Βαρηκοΐα εξαιτίας εκκριτικής ωτίτιδας, δηλ. συλλογής υγρού πίσω από το τύμπανο
    • Πόνος στο αυτί και προδιάθεση για οξεία μέση ωτίτιδα

    Πιστεύεται ότι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις όπως και οι αμυγδαλές παίζουν κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μέχρι την ηλικία των 5-6 χρονών. Έχουν την τάση να συρρικνώνονται και να ‘εξαφανίζονται’ μέχρι την ενήλικη ζωή.

    Διάγνωση

    Η διάγνωση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων θα πρέπει πάντοτε να γίνεται από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο. Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τις αμυγδαλές, τα κρεατάκια δεν είναι ορατά μέσα από το στόμα και γι’ αυτό ο γιατρός πραγματοποιεί ενδοσκόπηση μύτης με τη χρήση ειδικών παιδιατρικών ενδοσκοπίων.

    Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)

    Σε σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο μικρός μας ασθενής δεν είναι συνεργάσιμος ώστε να πραγματοποιηθεί η ενδοσκόπηση, ο έλεγχος του ρινοφάρυγγα γίνεται με μία απλή ακτινογραφία.

    Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα κρεατάκια;

    Τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρούνται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρείται υπερβολική διόγκωσή τους η οποία προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων στον ασθενή. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, το ροχαλητό και τα επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο, η στοματική αναπνοή και η δυσκολία στην ακοή λόγω της συγκέντρωσης υγρού πίσω από το τύμπανο.

    Αντιμετώπιση

    Η επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων (αδενοτομή) γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσω του στόματος χωρίς εξωτερικές τομές και διαρκεί περίπου μισή ώρα ενώ το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.
    Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία πρακτικά δεν έχει πόνο ενώ δίνονται οδηγίες για ολιγοήμερη ειδική δίαιτα.
    Έπειτα από περίπου 5 ημέρες ο μικρός ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές του.

     

    ΕπικοινωνίαΕπικοικοινωνία