Λειτουργική Ρινοπλαστική: Πριν και Μετά το Χειρουργείο

[content_table]
Λειτουργική Ρινοπλαστική: Πριν Και Μετά Το Χειρουργείο

Η Λειτουργική ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία καταφέρνουμε να αλλάξουμε το σχήμα της μύτης και να αποκαταστήσουμε μια φυσιολογική αναπνοή. Ο ύβος (καμπούρα), η χοντρή ή πεσμένη κορυφή, η στραβή μύτη και η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι προβλήματα που με τη σύγχρονη πλαστική μύτης αποκαθίστανται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Απαραίτητο συστατικό μίας επιτυχημένης λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι κατ’ αρχήν η επιλογή του κατάλληλου ρινοχειρουργού. Πέρα από αυτό όμως, είναι ζωτικής σημασίας η τήρηση από την πλευρά του ασθενή ορισμένων κανόνων-οδηγιών πριν και μετά το χειρουργείο. Ας τους δούμε αναλυτικά:

Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

Ο Δρ Τσούνης Στο CNN

Πριν τη Λειτουργική Ρινοπλαστική

Πριν το χειρουργείο της λειτουργικής ρινοπλαστικής οι συμβουλεύουμε τον ασθενή να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Να αποφεύγει τη λήψη φαρμάκων όπως είναι η ασπιρίνη και η ιμπουπροφαίνη (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη) για δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρετε κάποιο παυσίπονο ή αντιπυρετικό επικοινωνήστε με το χειρουργό σας.
 2. Αν λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα να τα διακόψει για περίπου μία εβδομάδα με 10 ημέρες πριν την επέμβαση. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό που του χορηγεί τα φάρμακα αυτά (π.χ. τον καρδιολόγο). Είναι πολύ πιθανό, για όσο διάστημα διακόπτονται τα αντιπηκτικά, στον ασθενή να χορηγηθούν άλλα φάρμακα , τα οποία προστατεύουν από την πιθανότητα θρομβώσεων χωρίς όμως να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
 3. Αποφύγετε τη λήψη φυτικών ουσιών, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμίνης Ε. Κάποιες από τις ουσίες αυτές επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος ενώ άλλες μπορεί να αλληλοεπιδρούν με τα φάρμακα της αναισθησίας.
 4. Σε περίπτωση που καπνίζετε καλό είναι, αν αυτό είναι εφικτό να το διακόψετε για 2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Ο καπνός και η νικοτίνη μπορούν να προκαλέσουν σύσπαση των αγγείων και να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την επούλωση του δέρματος μετά τη λειτουργική ρινοπλαστική. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κάτι τέτοιο, ειδικά σε περιστατικά που χειρουργούνται για πρώτη φορά είναι πολύ σπάνιο.
 5. Κάντε ένα μπάνιο το βράδυ πριν το χειρουργείο. Πέρα από το ότι θα καθαρίσει το σώμα σας από make up, λοσιόν και κρέμες, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
 6. Αν έχετε βαμμένα νύχια, καθαρίστε τα.
 7. Φροντίστε ώστε να μη φοράτε κοσμήματα κατά την ημέρα της επέμβασης.
 8. Επαληθεύστε τη διαδρομή προς το νοσοκομείο ώστε να μην αγχωθείτε με αυτό την ημέρα του χειρουργείου.
 9. Συνεννοηθείτε με κάποιον συγγενή ή φίλο σας ώστε να σας μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στο σπίτι σας μετά την επέμβαση.
 10. Καλό θα είναι κάποιος να μείνει μαζί σας το πρώτο και το δεύτερο βράδυ μετά τη λειτουργική ρινοπλαστική, για το ενδεχόμενο να χρειαστείτε κάτι.
 11. Φάτε κάτι ελαφρύ μέχρι τις 8.00 το βράδυ πριν το χειρουργείο. Μπορείτε να πίνετε νερό μέχρι τις 12.00 της ίδιας νύχτας.
 12. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου, μεταβείτε στην κλινική χωρίς να έχετε φάει ή πιει απολύτως τίποτε. Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα, κάντε το με μια γουλιά νερό.
 13. Σε περίπτωση που σας ζητηθεί, φέρτε μαζί σας στην κλινική απεικονιστικές ή άλλες εξετάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:

210 69 90 484 & 6944 221 223

Δείτε Φωτογραφίες Ρινοπλαστικής Πριν και Μετά εδώ

Μετά τη Λειτουργική Ρινοπλαστική

Λειτουργική Ρινοπλαστική: Πριν Και Μετά Το Χειρουργείο

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ενημερωθεί εκτενώς σχετικά με το τι πρέπει να προσέχει μετά την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Με την τήρηση συγκεκριμένων οδηγιών, η αποκατάστασή του θα είναι ταχεία και η επούλωση της μύτης του η καλύτερη δυνατή.

Έτσι λοιπόν, μετά τη έξοδο από το νοσοκομείο:

 1. Θα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. γυμναστήριο) για ενάμιση περίπου μήνα.
 2. Μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριά άσκηση στις 20 μέρες μετά την επέμβαση.
 3. Μην βρέχετε το νάρθηκα που έχει τοποθετηθεί στη ράχη της μύτης. Αυτός παραμένει εκεί για μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά σας στο κομμωτήριο ή με αφρό ‘ξηρού’ λουσίματος.
 4. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο υπόλοιπο σώμα σας αλλά όχι με πολύ ζεστό νερό.
 5. Μη φυσάτε τη μύτη σας για περίπου 15 ημέρες μετά την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής. Αν θέλετε να φταρνιστείτε κάντε το με ανοιχτό το στόμα, έτσι ώστε η πίεση του αέρα να εκτονώνεται από εκεί.
 6. Για την πρώτη εβδομάδα περίπου καλό είναι να μην κάνετε πολύ έντονες εκφράσεις στο πρόσωπο. Θα αποφύγετε έτσι τη μετακίνηση του νάρθηκα, την τάση των ραμμάτων και πιθανή ήπια ενόχληση από τη μύτη. Για τον ίδιο λόγο μη μασάτε πολύ σκληρές τροφές.
 7. Μην τρώτε πολύ ζεστές ή πολύ πικάντικες τροφές για μία εβδομάδα.
 8. Βουρτσίστε τα δόντια σας ήπια, ώστε να μην κινείται πολύ το άνω χείλος.
  Λειτουργική Ρινοπλαστική: Πριν Και Μετά Το Χειρουργείο Λειτουργική Ρινοπλαστική: Πριν Και Μετά Το Χειρουργείο
 9. Φορέστε κατά το δυνατόν ρούχα τα οποία κουμπώνουν μπροστά ώστε να μην κινδυνεύετε να πιέσετε τη μύτη.
 10. Καταναλώστε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στο να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα.
 11. Αποφύγετε να φοράτε γυαλιά οράσεως ή ηλίου για ενάμιση μήνα μετά τη λειτουργική ρινοπλαστική. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από οποιαδήποτε πίεση τα ρινικά οστά τα οποία αφήνονται να επουλωθούν σωστά.
 12. Μην κάθεστε κάτω από τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τουλάχιστον ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση. Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει αρνητικά την επούλωση του δέρματος. Χρησιμοποιήστε πάντα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ασθενείς, η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία ανώδυνη χειρουργική επέμβαση η οποία προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η συμμόρφωση με λίγες απλές οδηγίες πριν και μετά το χειρουργείο δεν τους προβληματίζει αλλά αντίθετα αισθάνονται ότι τους ανταμείβει.


 

Επικοινωνία Επικοινωνία