Υαλουρονικό οξύ

Υαλουρονικό Οξύ

Η διαδικασία της γήρανσης χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή λέπτυνση της επιδερμίδας καθώς και την απώλεια της ελαστικότητάς της. Βασικά δομικά συστατικά του δέρματος όπως το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη μειώνονται σε αναλογία, ενώ τα οστά και το λίπος του προσώπου συρρικνώνονται βαθμιαία. Με αυτόν τον τρόπο, με την ηλικία, το πρόσωπο χάνει τον νεανικό του όγκο και το περίγραμμά του αλλάζει. Η αρχική εικόνα με τα υψηλά σφριγηλά μάγουλα και το τριγωνικό πηγούνι δίνει τη θέση της σε μία νέα στην οποία τα μάγουλα δείχνουν αποπλατυσμένα και το πηγούνι και η κάτω γνάθος ‘βαριά’, χαλαρά και ‘γεμάτα’. Συγχρόνως, η σύσπαση των μυών του προσώπου κατά τη διάρκεια των εκφράσεων, δημιουργεί ρυτίδες οι οποίες με την πάροδο του χρόνου αποτυπώνονται στο δέρμα μόνιμα (στατικές γραμμές του προσώπου).

Η χρήση του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέος αποτελεί στις μέρες μας μία εξαιρετική επιλογή η οποία μπορεί να δώσει λύση σε πάρα πολλά από τα αισθητικά προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας της διαδικασίας της γήρανσης.

Τι είναι το Υαλουρονικό οξύ και πώς δρα;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη η οποία υπάρχει φυσιολογικά σε διάφορα μέρη του σώματός μας όπως στο δέρμα μας, στα μάτια μας, στους χόνδρους των αρθρώσεων και στη σπονδυλική μας στήλη. Για τις ανάγκες τις αισθητικής ιατρικής παράγεται πλέον στο εργαστήριο και έχει τη μορφή ενός καθαρού άχρωμου gel.

Όταν το Υαλουρονικό οξύ τοποθετηθεί με μία ένεση κάτω από την επιδερμίδα έχει την ιδιότητα να αναπληρώνει τον χαμένο όγκο της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο οι ρυτίδες απαλύνονται και περιοχές του προσώπου που έχουν χάσει τη σφρηγιλότητά τους όπως τα μάγουλα, το περίγραμμα και τα χείλια αναπλάθονται. Επιπλέον το Υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να προσελκύει νερό γύρω του γεγονός που αυξάνει περεταίρω τον όγκο στην περιοχή και βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας για αρκετές ημέρες μετά την αρχική εφαρμογή.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Υαλουρονικό οξύ;

Το Υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται στο πρόσωπο προκειμένου να εξαλείψει ρυτίδες ή να αποκαταστήσει τον χαμένο όγκο. Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται συνήθως είναι οι παρακάτω:

 • Ρινοπαρειακές αύλακες
 • Χείλη για τονισμό του περιγράμματος ή αύξηση του όγκου
 • Ζυγωματικά
 • Ρυτίδες στις γωνίες του στόματος (Marionette lines)
 • Στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • Μύτη για την αισθητική της βελτίωση ή την αποκατάσταση μικρών ατελειών (ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο)
 • Ρυτίδες γύρω από τα χείλη (ρυτίδες του καπνιστή)
 • Πηγούνι
 • Ρυτίδες στο μέτωπο, το μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια
 • Ουλές ακμής ή μετατραυματικές

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για θεραπεία με Υαλουρονικό οξύ;

Η ανάγκη κάποιου ατόμου να υποβληθεί σε θεραπεία με Υαλουρονικό οξύ εξαρτάται κατά βάση από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα του. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης ή παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία εμφανίζουν ρυτίδες αρκετά νωρίς στη ζωή τους γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς υποψήφιους για τη θεραπεία. Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχουν ουλές στο πρόσωπο ή δυσμορφίες στη μύτη η θεραπεία μπορεί να γίνει σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το Υαλουρονικό οξύ τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα είτε με ένεση  μέσω μίας βελόνης είτε μέσω ειδικού καθετήρα (cannula). Προηγείται τοπική αναισθησία της περιοχής με ειδική κρέμα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και μπλοκ νεύρων με διάλυμα ξυλοκαΐνης. Η όλη διαδικασία γίνεται στο χώρο του ιατρείου και διαρκεί 15 με 30 λεπτά. Ο πόνος είναι ελάχιστος και το άτομο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του. Συστήνεται η αποφυγή αλκοόλ και έντονης σωματικής άσκησης για ένα 24ωρο.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας με Υαλουρονικό οξύ είναι ορατό άμεσα και διαρκεί συνήθως από 9 μήνες έως 1,5 χρόνο ανάλογα με την περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε, την ποσότητα και τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιήθηκε αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο αποδομείται από τον κάθε οργανισμό.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη θεραπεία; Τι πρέπει να προσέχω;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι Υαλουρονικού οξέος καθένας από τους οποίους ανάλογα με την πυκνότητά του εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Έτσι για παράδειγμα λεπτές ρυτίδες αντιμετωπίζονται με λεπτόρευστο υλικό ενώ οι πιο βαθιές απαιτούν πιο παχύρευστο. Σε περιπτώσεις που θέλουμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο όγκο όπως για παράδειγμα στην περιοχή των ζυγωματικών το υλικό που χρησιμοποιούμε είναι ακόμη πιο πυκνό. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα επιλέξει κάθε φορά τον κατάλληλο τύπο Υαλουρονικού οξέος.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η αξιοπιστία του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη θεραπεία. Σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία αφενός δεν έχουν το αποτέλεσμα και τη διάρκεια που θα έπρεπε, αφετέρου είναι δυνατόν να ευθύνονται για παρενέργειες όπως μολύνσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις. Σας συστήνουμε να ενημερώνεστε από το γιατρό σας με ακρίβεια για το προϊόν που θα χρησιμοποιήσει. Την ίδια στιγμή εγγυόμαστε την κορυφαία ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε στην κλινική μας. Πρόκειται για προϊόντα με διεθνή πιστοποίηση των οποίων η αξιοπιστία είναι αναγνωρισμένη τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μία εξαιρετική αισθητική παρέμβαση η οποία μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα χαρίζοντάς μας ένα πρόσωπο ξεκούραστο, νεανικό και λείο. Ταυτόχρονα, τονώνει αισθητά την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία. Θα πρέπει όμως να γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένο γιατρό με εμπειρία στην πλαστική χειρουργική προσώπου και επίσημη πιστοποίηση στην εφαρμογή μη χειρουργικών τεχνικών ανάπλασης του προσώπου. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η αποφυγή παρενεργειών και επιπλοκών.


  Κλείστε Ραντεβού