Θέλω να κάνω πλαστική μύτης. Ποια είναι η διαδικασία;

Πλαστική μύτης διαδικασία
[content_table]
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, στις μέρες μας, υποβάλλονται σε πλαστική στη μύτη τους. Ποια είναι όμως η διαδικασία για την πλαστική μύτης;

 

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που στοχεύει τόσο στη διόρθωση της εξωτερικής εμφάνισής της μύτης, όσο και στην επίλυση των λειτουργικών της προβλημάτων.

 

Πλαστικής μύτης-Διαδικασία: Ποιες είναι οι 2 βασικές μέθοδοι;

Η πλαστική μύτης ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται από τον χειρουργό διακρίνεται σε ανοιχτή ρινοπλαστική και κλειστή ρινοπλαστική.

Κατά την ανοιχτή ρινοπλαστική, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στη στυλίδα, που είναι το μικρό τμήμα δέρματος της μύτης μας ανάμεσα στα ρουθούνια. Έτσι, δίνεται η απαιτούμενη πρόσβαση για το εσωτερικό της ρινός. Επίσης, η ανοιχτή ρινοπλαστική δίνει τη δυνατότητα για την ευκολότερη τοποθέτηση μοσχευμάτων στη μύτη, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Αντιθέτως, στην κλειστή ρινοπλαστική, για να επιτευχθεί η πρόσβαση, η τομή γίνεται στις εσωτερικές πλευρές των ρουθουνιών.

 

Πλαστική μύτης: Διαδικασία

Προκειμένου να επιλέξετε τον χειρουργό σας, είναι απαραίτητο να τον επισκεφτείτε στο χώρο του, να τον αφήσετε να σας εξετάσει και κατόπιν να συζητήσετε διεξοδικά μαζί του. Η συζήτηση αυτή θα περιλαμβάνει την έκθεση των προβληματισμών σας σχετικά με τη μύτη σας, την αξιολόγηση από την πλευρά του ειδικού και την αναλυτική εξήγηση των στόχων που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στην όλη διαδικασία βοηθάει το να δείτε φωτογραφίες ρινοπλαστικής πριν και μετά την επέμβαση, έτσι ώστε να εντοπίσετε περιπτώσεις παρόμοιες με τη δική σας και να αντιληφθείτε καλύτερα τη φιλοσοφία του γιατρού. Αφού οριστεί η ημερομηνία της επέμβασης, ακολουθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και εξέταση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται μερικές ώρες πριν την επέμβαση.

Η πλαστική μύτης πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και ανάλογα με το πόσο περίπλοκο είναι το λειτουργικό ή το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις ώρες. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιό του και μπορεί να πάρει εξιτήριο είτε 6-8 ώρες αργότερα, είτε την επόμενη ημέρα.

Για 7 ημέρες φοράει στη μύτη του έναν νάρθηκα, λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, βάζει ρινικές σταγόνες και κάνει ρινικές πλύσεις. Ο νάρθηκας αφαιρείται μαζί με τα ράμματα στο χώρο του ιατρείου και δίνονται οδηγίες για την περιποίηση της μύτης.

 

Πλαστική μύτης-Διαδικασία: Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την πλαστική μύτης πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες μετεγχειρητικές οδηγίες που θα βοηθήσουν τον ασθενή να αναρρώσει γρήγορα και χωρίς επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα:

 • Το κεφάλι κατά τη διάρκεια του ύπνου καλό είναι να βρίσκεται ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.
 • Η έντονη αθλητική δραστηριότητα και το φύσημα της μύτης θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο διάστημα.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπούν κατά την περίοδο της ανάρρωσης.
 • Τα γυαλιά ηλίου ή οράσεως θα πρέπει να αποφεύγονται για ενάμιση μήνα.
 • Τα ζεστά ή πικάντικα φαγητά και ροφήματα θα πρέπει να αποφεύγονται για 2 εβδομάδες.

 

Πλαστική μύτης-Διαδικασία: Τι είναι η Ρινοπλαστική με υπερήχους Piezo (Diamond Rhinoplasty)

Η Ρινοπλαστική με υπερήχους Piezo (Diamond Rhinoplasty) είναι μια καινοτόμος μέθοδος ρινοπλαστικής. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει στον χειρουργό τη δυνατότητα να χειρουργεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Έτσι, επιτυγχάνεται ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με περιορισμένο τραυματισμό των γύρω ιστών. Η φιλοσοφία της μεθόδου στηρίζεται στη χρήση ειδικών υπερήχων οι οποίοι προκαλούν τη δόνηση μεταλλικών κεφαλών. Οι τελευταίες μπορούν να κόψουν ή να σμιλεύσουν με ακρίβεια τα ρινικά οστά.

 

Πλαστική μύτης-Διαδικασία: Ποιος είναι ο κατάλληλος χειρουργός;

Ο χειρουργός που θα αναλάβει την πλαστική της μύτης σας θα πρέπει να διαθέτει μακροχρόνια εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι σημαντικό να μελετήσετε προσεκτικά το βιογραφικό του κάθε χειρουργού και να εξακριβώσετε τα όσα αναφέρονται σε αυτό. Ειδικά όταν η επέμβαση που επιθυμείτε είναι η λειτουργική ρινοπλαστική ο εξειδικευμένος στη ρινοπλαστική ΩΡΛ χειρουργός, είναι ο πλέον κατάλληλος.

Η ρινοπλαστική διεξάγεται μέσω των εξής μεθόδων:

 • Ανοιχτή ρινοπλαστική, όπου διενεργείται μία αθέατη τομή στο μικρό τμήμα του δέρματος ανάμεσα στα ρουθούνια, τη στυλίδα.
 • Κλειστή ρινοπλαστική, κατά την οποία η πρόσβαση στο εσωτερικό της ρινός πραγματοποιείται μέσω τομών που γινονται στις εσωτερικές πλευρές των ρουθουνιών

Πριν την διεξαγωγή της ρινοπλαστικής, απαιτείται η διενέργεια ορισμένων εξετάσεων:

 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Καρδιολογικές εξετάσεις

Η διάρκεια εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως κυμαίνεται από 2 έως και 3 ώρες.

Ο Ρινοχειρουργός θα σας συμβουλέψει καταλλήλως για το τι πρέπει να κάνετε κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

 • Χρήση νάρθηκα στην μύτη για διάστημα 7 ημερών
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το κεφάλι καλό είναι να βρίσκεται ελαφρώς ψηλότερα από το στήθος
 • Αποφυγή έντονης άσκησης για 1 μήνα
 • Αποφυγή ζεστών και πικάντικων τροφών ή/και ροφημάτων για 2 εβδομάδες
 • Αποφυγή χρήσης γυαλιών ηλίου και οράσεως για τουλάχιστον ενάμιση μήνα
 • Ρινικές πλύσεις
 • Λήψη αντιβιοτικής αγωγής για 1 εβδομάδα μετεγχειρητικά