Πόνος στο αυτί

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    πόνος στο αυτί

    Ο πόνος στο αυτί τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως είναι ένδειξη εξωτερικής ωτίτιδας. Το νερό που παραμένει στο αυτί μετά τις βουτιές στη θάλασσα ή το μπάνιο σε όχι και τόσο καθαρά νερά, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βακτηρίων στο αυτί. Η συνθήκη αυτή προκαλεί φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο με αποτέλεσμα το αίσθημα πόνου ή φαγούρας.

     

    Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας;

    Τα συνήθη συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας είναι ο πόνος στο αυτί, το κοκκίνισμα στην είσοδο του έξω ακουστικού πόρου και η φαγούρα. Κάποιες φορές, ο ασθενής αισθάνεται το αυτί του βουλωμένο ή παρατηρεί την έκκριση υγρού από αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις η κλινική εικόνα συμπληρώνεται από βαρηκοΐα. Η αίσθηση αυτή του ασθενή ότι «δεν ακούει καλά» οφείλεται συνήθως στο πρήξιμο (οίδημα) της περιοχής που αποφράσσει τον πόρο καθώς και στο φλεγμονώδες εξίδρωμα το οποίο εναποτίθεται πάνω στην τυμπανική μεμβράνη.

     

    Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο αυτί γενικά;

    Ο πόνος στο αυτί σε γενικές γραμμές μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

    • Βακτηριακή ή μυκητιασιακή λοίμωξη του έξω ωτός (εξωτερική ωτίτιδα)
    • Βακτηριακή φλεγμονή του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα)
    • Παραμονή υγρού στο αυτί για μεγάλο διάστημα (εκκριτική ωτίτιδα) – Συνήθως συνδέεται με εξάρσεις πόνου (σαν τσίμπημα) μικρής διάρκειας
    • Τραυματισμό του έξω ακουστικού πόρου (π.χ. από ακουστικά ή μπατονέτες)
    • Τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις σε συστατικά καλλυντικών προϊόντων που ερεθίζουν την περιοχή

     

    πόνος στο αυτί - quote

     

    Πώς γίνεται η διάγνωση του αιτίου που προκαλεί ο πόνος στο αυτί;

    Ο εξειδικευμένος ΩΡΛ θα σας εξετάσει ενδελεχώς προκειμένου να εντοπίσει την αιτία του πόνου. Μία ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει:

    • Ιστορικό, δηλαδή συζήτηση με τον ασθενή σχετικά με το χρόνο έναρξης, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του πόνου
    • Ωτομικροσκόπηση, δηλαδή έλεγχο του αυτιού με τη βοήθεια του οπτικού μικροσκοπίου
    • Πιθανόν έλεγχο ακοής με ακοόγραμμα και τυμπανόγραμμα
    • Καλλιέργεια του υγρού που πιθανόν τρέχει από το αυτί
    • Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία αν κριθεί αναγκαίο

     

    Ο πόνος στο αυτί μπορεί να σχετίζεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μία ιγμορίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε μέση ωτίτιδα. Αντίστοιχα, η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη κάνει τον ασθενή επιρρεπή σε εξωτερικές ωτίτιδες. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό ο γιατρός να λαμβάνει ένα ακριβές ιστορικό και να αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από την εξέταση.

     

    Η θεραπεία για την εξωτερική ωτίτιδα

    Αρχικά, ο ιατρός θα φροντίσει να καθαρίσει το αυτί από το υγρό ή το κερί που πιθανόν αποφράσσουν τον έξω ακουστικό πόρο. Έπειτα, θα συστήσει τη χρήση ειδικών ωτικών σταγόνων με στόχο την εξόντωση των βακτηρίων ή των μυκήτων και την υποχώρηση της φλεγμονής. Εκτός από τις σταγόνες, μπορεί να εφαρμοστεί και αλοιφή τοπικά. Αν η ωτίτιδα είναι σε προχωρημένο στάδιο, χορηγείται συνήθως αντιβίωση από το στόμα. Σε περίπτωση μάλιστα που η φλεγμονή και το οίδημα είναι τόσο έντονα ώστε ο πόρος του αυτιού κλείνει, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτόν ένα ειδικό σφουγγαράκι εμποτισμένο με αντιβιοτικό και τοπική κορτιζόνη. Αυτό παραμένει για δύο συνήθως ημέρες και συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος και στην ύφεση των συμπτωμάτων.

     

    Τι πρέπει να αποφύγω όταν πονάω στο αυτί;

    Εάν ο πόνος στο αυτί είναι γεγονός, τότε, παράλληλα με την αγωγή που σας έχει δώσει ο ιατρός, είναι καλό να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

    • Αποφύγετε να βουτάτε το κεφάλι σας στη θάλασσα
    • Εφαρμόστε ένα βαμβάκι με μία εξωτερική στρώση βαζελίνης στο αυτί όταν κάνετε ντους. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ωτασπίδες σιλικόνης
    • Προσπαθήστε να μην φοράτε ακουστικά ή ωτοασπίδες εκτός από την περίπτωση που αναφέρεται παραπάνω
    • Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες και μην ξύνετε το αυτί σας με το δάχτυλο

    Όλα τα παραπάνω, συμβάλλουν στο να μην μπει νερό στο αυτί, ενώ παράλληλα αποφεύγεται και ο ενδεχόμενος τραυματισμός του.

     

    Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό η όποια ωτίτιδα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής θα ανακουφιστεί σύντομα από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν, αλλά και θα αποφύγει τις πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν τις φλεγμονές του αυτιού.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία