Θα έχω κάποιο πρήξιμο μετά τη ρινοπλαστική;

ρινοπλαστική

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας επιλέγουν τη ρινοπλαστική είτε για αισθητικούς, είτε για λειτουργικούς λόγους. Κατά μέσο όρο 500.000 άτομα κάθε χρόνο, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση. Ένα από τα πιο συχνά ερώτημα που θέτουν οι ασθενείς στον Ρινοχειρουργό τους είναι το εξής «Θα έχω κάποιο πρήξιμο μετά τη ρινοπλαστική;».

 

Πρήξιμο μετά τη ρινοπλαστική: Με τι άλλο μπορεί να συνυπάρχει με το πρήξιμο στο μετεγχειρητικό στάδιο;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και η ρινοπλαστική χαρακτηρίζεται από κάποια σημεία κατά την ανάρρωση, τα οποία θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά. Έτσι, αμέσως μετά την πλαστική μύτης μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο γύρω από την περιοχή της μύτης, αλλά και κάτω από τα μάτια. Το πρήξιμο μπορεί να συνοδεύεται από εκχυμώσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν αρκετά χαμηλά, έως τα μάγουλα. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα ένα ελαφρύ μούδιασμα(υπαισθησία) ιδίως στην κορυφή της μύτης και στα μπροστινά δόντια.

Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι φυσιολογικό να παρουσιαστούν μετά από μια ρινοπλαστική. Ο θεράπων ρινοχειρουργός ΩΡΛ οφείλει να παρέχει μία λεπτομερή και σωστή ενημέρωση στον ασθενή για τη μετεγχειρητική του πορεία και την ανάρρωσή του. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο βαθμός και η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από περιστατικό σε περιστατικό γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξατομικευμένη προσέγγιση για τον κάθε ασθενή.

 

Πρήξιμο μετά τη ρινοπλαστική: Όλη η αλήθεια

Το πρήξιμο στα μάτια και στα μάγουλα είναι πιο εμφανές μέχρι την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα. Από το μέσο της τρίτης μετεγχειρητικής ημέρας και μετά αρχίζει να υποχωρεί εντυπωσιακά γρήγορα έτσι ώστε σε 12-15 ημέρες κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο ασθενής έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος υπάρχει ένα ανεπαίσθητο πρήξιμο στην περιοχή της ρινός, το οποίο εξαφανίζεται πλήρως μέσα σε ένα χρόνο. Για αυτόν τον λόγο, το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι εμφανές μετά από ένα έτος.

 

Οδηγίες για να αποφευχθεί το πρήξιμο

H επιτυχία της ρινοπλαστικής εξαρτάται τόσο από την κατάρτηση του Ρινοχειρουργού όσο και από την ευλαβική τήρηση των οδηγιών από την πλευρά του ασθενή. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο ασθενής θα είναι καλό να ξαπλώνει σε θέση όπου το κεφάλι του βρίσκεται ελαφρώς ψηλότερα από το στήθος του. Η θέση αυτή μπορεί να περιορίσει αρκετά την εκδήλωση πρηξίματος στην περιοχή της μύτης
 • Η τοποθέτηση ειδικών παγοκυστών στην περιοχή των ματιών για τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση είναι πολύ βοηθητική
 • Αποφυγή της ακινησίας αλλά και η λήψη ειδικών φυτικών ταμπλετών βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό τόσο του οιδήματος όσο και των εκχυμώσεων.

 

Οδηγίες για μετά τη ρινοπλαστική

Κάποιες μετεγχειρητικές οδηγίες είναι βαρύνουσας σημασίας για την άμεση και χωρίς επιπλοκές αποκατάσταση του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο συγκρατητικός νάρθηκας για όσο διάστημα παραμένει στη μύτη θα πρέπει να μείνει στεγνός. Έτσι, τουλάχιστον για μια εβδομάδα ο ασθενής θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός στο λούσιμο.
 • Η έντονη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον για έξι εβδομάδες.
 • Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη ρινοπλαστική θα πρέπει να αποφεύγεται το φύσημα της μύτης, για να επουλωθούν πλήρως οι ιστοί της ρινός.
 • Η επιλογή των τροφών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάρρωση. Το πρώτο διάστημα προτείνονται σχετικά μαλακές τροφές που δεν απαιτούν έντονη κινητικότητα του άνω χείλους. Επίσης, τα φαγητά θα πρέπει να τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς πικάντικα καρυκεύματα έτσι ώστε να αποφευχθεί η αγγειοδιαστολή και μία πιθανή μετεγχειρητική αιμορραγία.

 

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ρινοχειρουργό ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία της μύτης. Η εμπειρία του Ρινοχειρουργού και η καλή επικοινωνία του με τον ασθενή εξασφαλίζουν μία άριστη μετεγχειρητική πορεία καθώς και τη συνολική την επιτυχία της επέμβασης. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Μετά τη ρινοπλαστική, είναι αναμενόμενο ένα οίδημα στην περιοχή της μύτης και κάτω από τα μάτια. Το οίδημα αυτό υποχωρεί πολύ γρήγορα έτσι ώστε σύντομα να μην είναι αντιληπτό.

Το πρήξιμο στην περιοχή των ματιών και των παρειών υποχωρεί εντυπωσιακά γρήγορα από την 3η μετεγχειρητική ημέρα και έχει εξαφανιστεί τελείως μετά από 12-15 ημέρες. Αντιθέτως, στην μύτη θα παραμείνει ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο όμως δε γίνεται αντιληπτό, για ένα περίπου έτος.

Με την ολοκλήρωση της ρινοπλαστικής, ο Ρινοχειρουργός θα παραθέσει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή για τον περιορισμό και τη γρήγορη αποδρομή του οιδήματος. Οι οδηγίες είναι οι εξής:

 • Ο ασθενής όταν βρίσκεται σε ύπτια θέση θα πρέπει το κεφάλι του να βρίσκεται ελαφρώς ψηλότερα από το στήθος του
 • Τοποθέτηση ειδικών παγοκυστών τις πρώτες 24 ώρες
 • Αποφυγή ακινησίας
 • Λήψη ειδικών φυτικών ταμπλετών

 

 • Διατήρηση στεγνού του συγκρατητικού νάρθηκα
 • Αποφυγή έντονης σωματική άσκησης για διάστημα έξι εβδομάδων
 • Αποφυγή φυσήματος της μύτης τις πρώτες δύο εβδομάδες
 • Το πρώτο διάστημα συνιστώνται μαλακές τροφές που δεν απαιτούν την έντονη σύγκλειση των γνάθων
 • Αποφυγή πικάντικων και ζεστών τροφών