Ρινοπλαστική: Ανάρρωση μετά την επέμβαση

[content_table]

 

ρινοπλαστική ανάρρωση

 

Η ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής λειτουργική επέμβαση η οποία συγχρόνως μπορεί να διορθώσει την εξωτερική μορφή της μύτης. Στα χέρια ενός έμπειρου και άρτια καταρτισμένου ρινοχειρουργού, η επέμβαση προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Μάλιστα, με την πάροδο των μετεγχειρητικών ημερών, τα αποτελέσματα είναι περισσότερο εμφανή, το πιθανό φυσιολογικό οίδημα υποχωρεί και η αναπνοή βελτιώνεται σημαντικά.

Μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής, η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη, ειδικά όταν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού.

 

Ρινοπλαστική ανάρρωση – Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη. Ο μικρός νάρθηκας που τοποθετείται στη μύτη του, αφαιρείται συνήθως εντός 7 ημερών, ενώ παράλληλα αφαιρούνται και τα ράμματα (στην περίπτωση ανοιχτής ρινοπλαστικής). Προληπτικά, ο ιατρός χορηγεί στον ασθενή αντιβιοτικά φάρμακα και προτείνει τη διενέργεια ρινικών πλύσεων.

 

 

ρινοπλαστική ανάρρωση οδηγίες

Ρινοπλαστική ανάρρωση – Οι πρώτες ώρες

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ιατρού για γρήγορη ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική. Τις πρώτες ώρες είναι λογικό να υπάρχει ένα μικρό οίδημα στη μύτη. Το πρήξιμο αυτό υποχωρεί ήδη μετά τις πρώτες 72 ώρες. Είναι, επίσης, πιθανό ο ασθενής να αισθάνεται μια μικρή ενόχληση, ένα μούδιασμα ή κάποιο βάρος στη μύτη μετά την επέμβαση. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά θα εξασθενίσουν ήδη από τις πρώτες ημέρες, έως ότου εξαφανισθούν εντελώς.

Γενικότερα, οι παρακάτω οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική:

  • Διατηρήστε το κεφάλι σας σχετικά ψηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Αποφύγετε τα ζεστά λουτρά
  • Αποφύγετε να φυσάτε έντονα τη μύτη σας
  • Επιλέγετε κυρίως μαλακές τροφές
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του ιατρού

 

Ρινοπλαστική ανάρρωση – Επιστροφή στην καθημερινότητα

Η επέμβαση δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητά σας. Αντίθετα, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Ήδη μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ο ασθενής αισθάνεται περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μπορεί να πηγαίνει κανονικά στην εργασία του και να πραγματοποιείται τις απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Μετά από περίπου μια μίση εβδομάδα, δεν θα υπάρχει κανένα σημάδι χειρουργικής επέμβασης. Ένα μήνα αργότερα, σύμφωνα βέβαια και με τις συμβουλές του ιατρού, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες. Είναι σημαντικό η ανάρρωση του ασθενούς να γίνει σταδιακά για να μην υπάρχουν πιθανές επιπλοκές.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική διαβάστε την αναλυτική λίστα με τις οδηγίες πριν και μετά τη ρινοπλαστική.

 

 

Οι ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης στη ρινοπλαστική

Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, για αυτό η ρινοπλαστική θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Ο  εξειδικευμένου στη ρινοπλαστική χειρουργός ΩΡΛ προσαρμόζει κάθε φορά την επέμβαση ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και το πρόβλημα που τον απασχολεί. Στόχος είναι η μύτη να ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, για αυτό η ρινοπλαστική είναι μια εξατομικευμένη επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της ρινοπλαστικής, μπορεί να γίνει παράλληλα ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος. Κι αυτό διότι σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να υπάρχει στραβό ρινικό διάφραγμα, το οποίο δυσκολεύει την αναπνοή. Άλλες επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο είναι:

Ο ιατρός θα σας προτείνει τη θεραπεία που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την ανάρρωση μετά τη ρινοπλαστική.

 

Ο Δρ. Μιχαήλ Τσούνης είναι εξειδικευμένος Χειρουργός ΩΡΛ με πολυετή εμπειρία στη λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένες κλινικές στην Ολλανδία και τη Μ. Βρετανία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς, επιλέγει να εφαρμόζει εξατομικευμένες θεραπείες, με στόχο το ιδανικό για την κάθε περίπτωση αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί του για να προγραμματίσετε κι εσείς το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία