Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

[content_table]

ιγμορίτιδα χειρουργείο

Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων ή αλλιώς παραρρινίων κόλπων και χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συγκέντρωση βλέννας. Αρχικά,  αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τη χορήγηση φαρμάκων (αντιβίωση, αποσυμφορητικά σπρέι) και με ρινικές πλύσεις. Σε περιπτώσεις, όμως, που τα συμπτώματα επιμένουν, δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή και δημιουργούν επιπλοκές, η ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργείο.

 

Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Πριν την επέμβαση

Πριν το χειρουργείο ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα συζητήσει με τον ασθενή για τη φαρμακευτική αγωγή που έχει λάβει για να αντιμετωπίσει την ιγμορίτιδα. Στη συνέχεια, θα τον παραπέμψει για αξονική τομογραφία παραρρινίων κόλπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για την προετοιμασία του βλεννογόνου πριν το χειρουργείο, ο ασθενής θα χρειαστεί να ακολουθήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του ΩΡΛ ιατρού. Παράλληλα θα πρέπει να αποφύγει τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

 

Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Η ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων, όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική. Πραγματοποιείται ενδοσκοπικά χωρίς εξωτερικές τομές, διατηρώντας τις φυσιολογικές δομές της μύτης.

Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία με τη βοήθεια ενδοσκοπικών εργαλείων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας. Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται στη μύτη ένα ειδικό, πολύ λεπτό ενδοσκόπιο υπό την καθοδήγηση του οποίου, ειδικά χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια της επέμβασης. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται ο παθολογικός βλεννογόνος και οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις, ενώ συγχρόνως διευρύνονται τα φυσιολογικά στόμια των ιγμορείων, χωρίς να γίνουν εξωτερικές τομές.

Ταυτόχρονα, με την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν και άλλες παθήσεις όπως:

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση της πάθησης.

 

ιγμορίτιδα χειρουργείο quoteιγμορίτιδα χειρουργείο quote mobile

 

Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Μετά την επέμβαση

Επειδή το χειρουργείο για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας πραγματοποιείται ενδοσκοπικά, ο ασθενής στο μετεγχειρητικό στάδιο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Το χειρουργείο είναι ανώδυνο και συνήθως δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν γάζες στη μύτη.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ και την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λαμβάνοντας μετεγχειρητικές οδηγίες από τον ιατρό. Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί, μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Μία ήπια ρινική συμφόρηση σταδιακά υποχωρεί και σύντομα εξαφανίζεται.

 

Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Μετεγχειρητικές οδηγίες

Για τη γρήγορη και σωστή επάνοδό του, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένες οδηγίες από τον ΩΡΛ. Αυτές εξαρτώνται και από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, όμως κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Αποφυγή φυσήματος της μύτης για 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήριο) για 3-4 εβδομάδες.
  • Αποφυγή άρσης βάρους και επίπονης χειρωνακτικής εργασίας για 2 εβδομάδες.
  • Αποφυγή επαφής με σκόνη και καπνό.
  • Πραγματοποίηση ρινικών πλύσεων με ειδικό διάλυμα φυσιολογικού ορού το οποίο βοηθά στον καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας από τις βλέννες. Μπορεί οι βλέννες να περιέχουν λίγο αίμα για κάποιες ημέρες αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Χορήγηση αντιβίωσης για μερικές ημέρες προληπτικά.

 

Εντός ενός μήνα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η επούλωση εντός των κοιλοτήτων της μύτης.

 

Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Ποια συμπτώματα αντιμετωπίζει;

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζονται με τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι αυτά της χρόνιας ιγμορίτιδας. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από μία σειρά παθολογικών καταστάσεων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του όπως:

 

 

Ιγμορίτιδα χειρουργείο: Ποιος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να απευθυνθώ;

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιγμορίτιδα και τη χειρουργική της αντιμετώπιση, απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Μιχάλη Τσούνη. Ο Δρ. Τσούνης έχει ειδικευτεί στην Ωτορινολαρυγγολογία – Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου και εκπαιδεύτηκε από τους κορυφαίους επιστήμονες στο τομέα της Ρινολογίας με έμφαση στην Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων Κόλπων και Βάσης Κρανίου. Ταυτόχρονα, έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων όλου του φάσματος της Ωτορινολαρυγγολογίας Ενηλίκων και Παίδων. Κλείστε σήμερα το διαγνωστικό σας ραντεβού για μία εξατομικευμένη προσέγγιση και επαγγελματική αντιμετώπιση.

 

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία