Ωτοπλαστική σε παιδιά

Ωτοπλαστική σε παιδιά

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η Ωτοπλαστική είναι η  χειρουργική επέμβαση, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της μορφής των αυτιών. Με την ωτοπλαστική μπορούν να διορθωθεί μία σειρά από αισθητικά προβλήματα των ωτικών πτερυγίων. Για παράδειγμα αν τα αυτιά είναι μεγάλα, αν είναι δυσανάλογα με το υπόλοιπο πρόσωπο ή προεξέχουν αρκετά από το κεφάλι, δηλαδή είναι πεταχτά, η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να δώσει τη λύση. Επίσης, μπορούν να διορθωθούν αισθητικά ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από ατυχήματα ή που υπάρχουν εκ γενετής. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε στο ιατρείο μας είναι αν η ωτοπλαστική αφορά και τα παιδιά.

   

  Ωτοπλαστική σε παιδιά: Μπορούν τα παιδιά να υποβληθούν σε ωτοπλαστική;

  Φυσικά και μπορούν, αρκεί να είναι άνω των 5 ετών.  Σε αυτή την ηλικία η ανάπτυξη των πτερυγίων των αυτιών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ωτοπλαστική είναι ίσως η πιο συχνή αισθητική επέμβαση σε αυτές τις ηλικίες.

   

  Γιατί να υποβληθεί ένα παιδί σε μια αισθητική επέμβαση σε τόσο μικρή ηλικία;

  Τα άσχημα σχόλια που δέχεται ένα παιδί στο σχολείο για την εικόνα των αυτιών του είναι βαρύνουσας σημασίας για την ψυχολογία του. Εκτός από τη δυσκολία διαχείρισης των αρνητικών σχολίων των συμμαθητών του, το παιδί αργότερα ως ενήλικο άτομο μπορεί να εμφανίζει προβλήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Τα πεταχτά αυτιά είναι η συχνότερη δυσμορφία των πτερυγίων των αυτιών των μικρών παιδιών και καμία μέθοδος, πέραν της χειρουργικής δεν μπορεί να διορθώσει τη θέση τους και το σχήμα τους. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η επέμβαση να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να αποφευχθεί το σύνολο των αρνητικών επιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης, η ελαστικότητα των χόνδρων του αυτιού σε μικρή ηλικία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες γεγονός που διευκολύνει το χειρουργείο.

   

  Διαδικασία ωτοπλαστικής σε παιδιά

  Η ωτοπλαστική στα παιδιά διενεργείται με γενική αναισθησία. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέθη ή τοπική αναισθησία. Είναι πάντως γεγονός ότι η ολική νάρκωση εξασφαλίζει τις βέλτιστες συνθήκες για τον ασθενή και τον χειρουργό. Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κάθε περιστατικού και τον βαθμό δυσκολίας του.

  Η τομή πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του αυτιού. Μετά από την αφαίρεση της απαραίτητης ποσότητας δέρματος, ακολουθεί η αναδίπλωση του ωτικού χόνδρου, μέχρι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που σχεδιάστηκε προεγχειρητικά. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την ωτοπλαστική είναι δύο ειδών:

  • Τεχνικέςπουκόβουντονχόνδρο(cartilage-splitting/cutting techniques)
  • Τεχνικές που διατηρούν τον χόνδρο και τον διαμορφώνουν (cartilage-sparing techniques)

  Η τεχνική που θα επιλεχθεί από τον χειρουργό εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος που καλείται να διορθώσει.

   

  Μετεγχειρητική φροντίδα

  Μετά την επέμβαση τα αυτιά καλύπτονται με γάζες και επιδέσμους, με σκοπό τη σταθεροποίησή τους στη νέα τους θέση. Η αφαίρεσή τους γίνεται μετά από 24 ώρες και ίσως εμφανιστεί ήπιος πόνος μετεγχειρητικά, ο οποίος αντιμετωπίζεται με  απλά παυσίπονα. Το παιδί θα πρέπει να φορά μια ειδική κορδέλα περίπου για 10-15 ημέρες, την οποία στην συνέχεια φορά μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας για άλλες 15 ημέρες.

  Η επιστροφή του στο σχολείο εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Το χρονικό διάστημα των 10 ημερών θεωρείται αρκετό για την πλήρη επούλωση των τομών.

  Τα παιδιά πρέπει «να συμβιβαστούν» για ένα χρονικό διάστημα με την υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων με σκοπό την επιτυχία της επέμβασης:

  • Αποφυγή επαφής ή έντονου ξυσίματος των αυτιών
  • Αποφυγή χρήσης ακουστικών ή κράνους
  • Αποφυγή στενών ρούχων που βγαίνουν από το κεφάλι
  • Αποφυγή έκθεσης των τομών σε ηλιακή ακτινοβολία
  • Αποφυγή έντονης αθλητικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των αυτιών

   

  Η ωτοπλαστική σε παιδιά είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, αλλά ο ΩΡΛ που θα εμπιστευτείτε πρέπει να γνωρίζει εν τω βάθει την ανατομία του παιδικού αυτιού. Μη διστάζετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για ό,τι δεν έχει καταστεί σαφές. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ωτοπλαστική σε παιδιά.

   

  Quote: Η ωτοπλαστική στα παιδιά είναι μία ασφαλής επέμβαση με ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχολογία τους.