Πεταχτά αυτιά

πεταχτά αυτιά

[content_table]

Το σχήμα των αυτιών κάθε ανθρώπου είναι ιδιαίτερο και εμφανίζει σημαντική ποικιλομορφία από άτομο σε άτομο. Τα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) είναι μια δυσμορφία των αυτιών που γίνεται εμφανής ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του ανθρώπου. Είναι αρκετά συχνή, αφού απασχολεί το 5% του γενικού πληθυσμού και αφορά στο 94% των δυσμορφιών του ωτικού χόνδρου. Προκαλεί πολλές φορές αρνητικά συναισθήματα, κάνοντας τους ανθρώπους που έχουν το συγκεκριμένο αισθητικό πρόβλημα να μη νιώθουν όμορφα με την εικόνα τους και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να αναφερθεί ότι τα αφεστώτα ώτα δεν σχετίζονται με δυσλειτουργίες του αυτιού και της ακοής. Έτσι, η διόρθωσή τους πραγματοποιείται αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους.

 

Ποια αυτιά χαρακτηρίζονται ως πεταχτά;

Χρησιμοποιώντας έναν αδρό ορισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα «πεταχτά αυτιά» είναι αυτά τα οποία απέχουν περισσότερο από 2 εκατοστά από την πλάγια επιφάνεια του κρανίου.

 

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής πεταχτά αυτιά;

Τα πεταχτά αυτιά έχουν κληρονομικό υπόβαθρο, όπως και η πλειοψηφία των εξωτερικών χαρακτηριστικών μας. Οι κύριες αιτίες που οδηγούν στη συγκεκριμένη δυσμορφία είναι:

  • Υπανάπτυκτη ανθέλικα: Ανατομικά, στο ωτικό πτερύγιο σχηματίζονται δύο πτυχές: η έλικα και η ανθέλικα. Και οι δυο είναι σημαντικές για τη σωστή διαμόρφωση του σχήματος του αυτιού. Η ελλιπής ανάπτυξη της ανθέλικας, της εσωτερικής δηλαδή πτυχής του πτερυγίου, οδηγεί στη δημιουργία των αφεστώτων ώτων.
  • Υπέρμετρα ανεπτυγμένη κόγχη του αυτιού: Η κόγχη του αυτιού είναι το τμήμα το οποίο στην ουσία κρατά το ωτικό πτερύγιο σε απόσταση από το κρανίο. Η υπερβολική παρουσία χόνδρου σε αυτΌ το σημείο μπορεί να προκαλέσει πεταχτά αυτιά.
  • Συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών: Σε κάποιες περιπτώσεις συναντούμε και τις δύο παραπάνω ανατομικές ανωμαλίες.

 

Πεταχτά αυτιά: Με ποιον τρόπο διορθώνονται;

Τα πεταχτά αυτιά μπορούν να διορθωθούν με ασφάλεια μέσω της χειρουργικής μεθόδου της ωτοπλαστικής. Η ωτοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε παιδιά, αφού συμπληρώσουν το 5-6 έτος της ηλικίας τους. Μετά το πέρας αυτής της ηλικίας, το ωτικό πτερύγιο έχει διαμορφωθεί και η επέμβαση είναι ασφαλής.  Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αποφεύγουν ενδεχόμενα πειράγματα και αρνητικά σχόλια στο σχολείο, γεγονός το οποίο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

 

Πεταχτά αυτιά: Ποια είναι η διαδικασία της ωτοπλαστικής;

Η ωτοπλαστική είναι η χειρουργική μέθοδος εκλογής για τη διόρθωση δυσμορφιών των αυτιών που σχετίζονται με το μέγεθος ή το σχήμα τους. Έτσι, η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση εκλογής και για τα πεταχτά αυτιά. Όπως και στη ρινοπλαστική είναι εξαιρετικά σημαντικό, η παρέμβαση που πραγματοποιούμε να είναι φυσική και το αποτέλεσμα να προσαρμόζεται  στη συνολική αρμονία του προσώπου του ασθενούς.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία. Διαρκεί από 1 έως 2 ώρες, αναλόγως με την πολυπλοκότητα του προβλήματος. Πραγματοποιείται μέσω λεπτών τομών πίσω από το αυτί και με τη χρήση ειδικών ραμμάτων διαμορφώνονται ο ωτικός χόνδρος και οι πτυχές του. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του, λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Την πρώτη ημέρα τα αυτιά τυλίγονται με έναν ελαστικό επίδεσμο ενώ από τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα και μετά χρησιμοποιείται μία ελαστική αθλητική κορδέλα.

Οι τεχνικές για τη διόρθωση των αφεστώτων ώτων είναι αρκετές. Η κατάλληλη εξ αυτών θα επιλεχθεί από τον θεράποντα ΩΡΛ που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση, κατόπιν της κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Ένας έμπειρος χειρουργός θα σας εξηγήσει τα πάντα για τη μέθοδο που θα εφαρμόσει στην δική σας περίπτωση ή στην περίπτωση του παιδιού σας, δίνοντάς σας και τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες.

Η διόρθωση των πεταχτών αυτιών είναι μια ασφαλής επέμβαση και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σε μικρά παιδιά. Όμως ο γιατρός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά έμπειρος. Μη διστάζετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε τα πάντα για τα πεταχτά αυτιά.

Αδρά, ως πεταχτά αυτιά χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία απέχουν από την επιφάνεια του κρανίου περισσότερο από 2 εκατοστά.

Τα ανατομικά χαρακτηριστικά των αφεστώτων ώτων είναι τα εξής:

  • Ελλιπής ανάπτυξη της εσωτερικής πτυχής των πτερυγίων του αυτιού
  • Υπερβολική παρουσία χόνδρου στα αυτιά
  • Συνδυασμός των δύο παραπάνω παραγόντων

Η ωτοπλαστική είναι μια χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία επιτυγχάνεται η επιδιόρθωση των πεταχτών αυτιών με απόλυτα ασφαλή τρόπο, εύκολα και ανώδυνα.

Κατά την ωτοπλαστική, ο ασθενής βρίσκεται υπό τοπική ή γενική αναισθησία. Μέσω μικρών αθέατων τομών πίσω από τα αυτιά, με τη χρήση ειδικών ραμμάτων, διαμορφώνεται ο ωτικός χόνδρος και οι πτυχές του.

Η ωτοπλαστική διαρκεί περίπου 1-2 ώρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια την επόμενη ημέρα. Μετά την επέμβαση, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα δώσει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή που θα συμβάλουν στην ταχεία ανάρρωσή του. Την πρώτη ημέρα απαιτείται η τοποθέτηση ελαστικού επιδέσμου, ενώ για τις επόμενες ημέρες απαιτείται η χρήση ελαστικής αθλητικής κορδέλας.