Για ποιους λόγους δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά;

δυσκολία στην αναπνοή
[content_table]
Γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω καλά; Αυτή η ερώτηση είναι πολύ πιθανό να  έχει προκύψει κάποια στιγμή στη ζωή σας. Η δυσκολία στην αναπνοή ή αλλιώς δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.

 

Χαρακτηριστικά δυσκολίας της αναπνοής

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αναπτύσσεται σταδιακά. Η αίσθηση αυτή μπορεί απλώς να οφείλεται σε άγχος, σε κάποιο κρυολόγημα, ή σε διάφορες παθήσεις  οι οποίες απαιτούν πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι συνέπεια μίας πνευμονικής νόσου, μίας νευρολογικήςς διαταραχής ή κάποιου καρδιαγγειακού προβλήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις, η δυσκολία στην αναπνοή οφείλεται σε ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην ανατομική περιοχή της μύτης. Τα κυριότερα προβλήματα που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή αναφέρονται παρακάτω.

 

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες ειδικά την περίοδο της άνοιξης είναι ο κύριος ένοχος για την πρόκληση δύσπνοιας. Εκτός όμως από τη γύρη, οι άνθρωποι εμφανίζουν συχνά αλλεργίες στη σκόνη, στη μούχλα και σε μία πληθώρα άλλων αλλεργιογόνων τα οποία μπορεί να είναι παρόντα όλο το χρόνο. Πέρα από τη δύσπνοια, η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνοδεύεται από φαγούρα στο δέρμα, δακρύρροια και αίσθηση καψίματος στον λαιμό. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα σχήματα θεραπείας τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση ρινοπλύσεων, αποσυμφορητικών σπρέυ και αντιισταμινικών φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμα είναι τα αλλεργικά τεστ προκειμένου να διευκρινιστεί το είδος της αλλεργίας.

 

Πολύποδες μύτης

Οι πολύποδες μύτης συχνά συνδέονται με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού ή αλλεργίες και σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται σε άτομα που ήδη έχουν άσθμα. Πρόκειται για καλοήθειες του βλεννογόνου της μύτης και θα μπορούσαμε παραστατικά να πούμε ότι κρέμονται μέσα στη ρινική κοιλότητα σαν «σταφύλια». Όταν οι πολύποδες αυξηθούν σε μέγεθος μπορούν να αποφράξουν τα ρουθούνια και να προκαλέσουν δύσπνοια. Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε συντηρητικά με πλύσεις και ρινικά σπρέι, είτε χειρουργικά, αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με τη σύγχρονη μέθοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός.

Ιγμορίτιδα

Ως ιγμορίτιδα ορίζεται η φλεγμονή των ιγμορείων. Τα ιγμόρεια είναι κοιλότητες που βρίσκονται γύρω από τη μύτη και αποτελούν ένα σύστημα μέσα στο οποίο κυκλοφορεί αέρας. Όταν η κυκλοφορία του αέρα δε γίνεται φυσιολογικά, τότε μέσα στα ιγμόρεια συγκεντρώνεται βλέννα, η οποία οδηγεί στην απόφραξη των στομίων τους. Έτσι, ο ασθενής αισθάνεται πονοκέφαλο, μπούκωμα και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία της ιγμορίτιδας εξαρτάται από το βαρύτητά της. Συνήθως, αντιμετωπίζεται με ρινικές πλύσεις, τη χρήση σπρέι και αντιβιοτικών. Σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και γίνει χρόνια, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Στραβό ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα βρίσκεται  στη μέση της ρινικής κοιλότητας και τη διαχωρίζει σε δύο ίσα μέρη. Όμως, αυτό δε συμβαίνει πάντα και τότε μιλάμε για τη γνωστή σε όλους μας σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται χειρουργικά έτσι ώστε να αποκατασταθεί μόνιμα το ανατομικό πρόβλημα που υπάρχει. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου η σκολίωση είναι πολύ μεγάλη και συμπαρασύρει ολόκληρη τη μύτη, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μία λειτουργική ρινοπλαστική

 

Υπερτροφικές ρινικές κόγχες

Οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες αποτελούν μία συχνή αιτία δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει με τοπική θεραπεία (ρινικά σπρέυ και ρινοπλύσεις). Όταν όμως η υπερτροφία είναι μεγάλη και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή τη λύση δίνει η κογχοπλαστική. Πρόκειται για μία σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση η οποία απαλλάσσει μόνιμα τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η δύσπνοια επιμένει, η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη πόλη είναι απαραίτητη. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα, αλλά θα πρέπει να διερευνάται διεξοδικά. Μία ολοκληρωμένη ΩΡΛ εξέταση θα δώσει την απάντηση όσον αφορά το αίτιο που προκαλεί το ενοχλητικό σύμπτωμα και θα οδηγήσει στην επιτυχή αντιμετώπισή του.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία