Κερί στο αυτί

κερί στο αυτί

Το κερί στο αυτί, που ονομάζεται επίσης κυψελίδα, παράγεται από τον οργανισμό για την προστασία των αυτιών καθώς παγιδεύει τη σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια εμποδίζοντάς τα να φτάσουν και ενδεχομένως να βλάψουν ή να μολύνουν το τύμπανο του αυτιού. Το κερί του αυτιού έχει τόσο λιπαντικές όσο και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η ανεξέλεγκτη συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, ερεθισμό, πόνο στο αυτί, ζάλη, βουητό στα αυτιά και άλλα προβλήματα. Το κερί του αυτιού μπορεί να αφαιρεθεί με διάφορες μεθόδους. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι κι άλλες στο ιατρείο.

 

Συμπτώματα συσσώρευσης κεριού στο αυτί

Το συσσωρευμένο κερί στο αυτί παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

 

Σοβαρότερα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι έχει αναπτυχθεί λοίμωξη. Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο
  • Εκκρίσεις από τον ακουστικό πόρο
  • Κνησμό
  • Οσμή που βγαίνει από το αυτί
  • Πυρετό

 

Κερί στο αυτί – Αίτια συσσώρευσης

Η απόφραξη του αυτιού από κερί είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα για τα οποία ζητείται η βοήθεια του ΩΡΛ. Συμβαίνει συχνά όταν το κερί εισχωρεί βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο και τον αποφράσσει πλήρως.

Η πιο συνηθισμένη αιτία απόφραξης του ακουστικού πόρου είναι η λανθασμένη χρήση μπατονέτας, η οποία μπορεί να αφαιρέσει το επιφανειακό κερί, αλλά συγχρόνως σπρώχνει το υπόλοιπο βαθύτερα μέσα στον ακουστικό πόρο.

 

Ποια άτομα αναπτύσσουν υπερβολικό κερί στο αυτί;

Η συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Υπολογίζεται ότι υπάρχει σε περίπου 10% των παιδιών και 5% των ενηλίκων.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε:

  • Ανθρώπους που χρησιμοποιούν ακουστικά ή ωτοασπίδες
  • Άτομα με πολλές τρίχες στο αυτί ή που άτομα πάσχουν από ορισμένες δερματικές παθήσεις
  • Ηλικιωμένους
  • Άτομα που χρησιμοποιούν μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα στα αυτιά τους
  • Ανθρώπους με αναπτυξιακές αναπηρίες

Η είσοδος νερού στο αυτί, συνήθως διογκώνει το κερί που υπάρχει προκαλώντας απόφραξη. Για το λόγο αυτό είναι συχνό κάποιος να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα μετά από λούσιμο ή μετά από μπάνιο στη θάλασσα.

Πρόληψη

Είναι σημαντικό οι μπατονέτες να χρησιμοποιούνται μόνο στο εξωτερικό μέρος του αυτιού. Θα βοηθούσε επιπλέον να ζητηθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τον ειδικό για την πρόληψη συσσώρευσης κεριού στο αυτί. Μία καλή πρακτική είναι ο καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου με μία βρεγμένη πετσέτα έτσι ώστε αυτή να μην εισχωρεί σε βάθος και να μην ωθεί την κυψελίδα προς τα μέσα.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της συσσώρευσης του κεριού στο αυτί;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η μεγάλη ποσότητα κεριού στο αυτί μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν όπως μειωμένη ακοή, ερεθισμό του αυτιού κ.λπ. Η συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί επίσης να δυσχεράνει την ορατότητα κατά τη διάρκεια της ωτοσκόπησης γεγονός που εμποδίζει τη διάγνωση πιθανών παθολογικών καταστάσεων του ωτός.

 

Διάγνωση

Ο ΩΡΛ θα διαγνώσει την απόφραξη του κεριού στο αυτί αρχικά από τα συμπτώματα που του αναφέρει ο ασθενής και εν συνεχεία, εξετάζοντας το αυτί μέσω της ωτομικροσκόπησης. Συνήθως το τεστ ακοής δεν είναι απαραίτητο εκτός και αν ο γιατρός υποψιάζεται ότι είναι πιθανό να υπάρχει και άλλη παθολογία ικανή να επηρεάσει τα επίπεδα της ακοής.

 

Συσσωρευμένο κερί στο αυτί – Αντιμετώπιση

Ο ΩΡΛ μπορεί να αφαιρέσει την υπερβολική ποσότητα κεριού χρησιμοποιώντας ένα ειδικό άγκιστρο ή χρησιμοποιώντας τεχνικές αναρρόφησης. Πριν τον καθαρισμό, μπορεί να συστηθούν φαρμακευτικές σταγόνες για το αυτί που βοηθούν στο μαλάκωμα του κεριού. Ο κάθε άνθρωπος συσσωρεύει διαφορετική ποσότητα κεριού στο αυτί του και συνεπώς η συχνότητα του καθαρισμού εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές συστήνεται η εξέταση από ειδικό ΩΡΛ μία φορά το χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα και να προχωρήσει ο ΩΡΛ στην σχετική θεραπεία και πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επικοινωνία

Επικοινωνία