Αφαίρεση πολύποδα στη μύτη

Αφαίρεση_πολύποδα_στη_μύτη

[content_table]

Οι πολύποδες στη μύτη είναι αρκετά συχνοί και εμφανίζονται πολλές φορές σε ασθενείς με αλλεργίες και άσθμα. Ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί, όμως σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα στους ασθενείς επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους. Το μέγεθός τους μπορεί να μειωθεί έως ένα βαθμό με τη χρήση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, όμως υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. Οι ρινικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά κυρίως με χειρουργική αφαίρεση. Η αφαίρεση του πολύποδα στη μύτη πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός- παραρρινίων.

 

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες και ποια είναι τα αίτια πρόκλησής τους;

Οι ρινικοί πολύποδες ή πολύποδες μύτης είναι καλοήθεις σχηματισμοί στο εσωτερικό της μύτης μας. Το μέγεθός τους ποικίλει και μπορεί να είναι γκρίζου ή λευκού χρώματος.  Πρόκειται για μαλακές διογκώσεις που δεν προκαλούν πόνο, και ειδικά αν είναι μικρού μεγέθους δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα.

Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Άσθμα
  • Αλλεργική ρινίτιδα
  • Κάπνισμα
  • Συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Κυστική ίνωση
  • Αλλεργίες σε συγκεκριμένα φάρμακα (ιδίως στην ασπιρίνη)
  • Έλλειψη βιταμίνης D
  • Σύνδρομο Churg-Strauss
  • Κληρονομικότητα

 

Πότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση πολύποδα στη μύτη;

Εάν οι πολύποδες είναι μεγάλου μεγέθους, τότε είναι πιθανό να φράξουν τις ρινικές θαλάμες, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι μεγάλοι σε μέγεθος ρινικοί πολύποδες είναι τα κάτωθι:

Εάν ο ασθενής εμφανίζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε η αφαίρεση του πολύποδα στη μύτη είναι η λύση.

 

Πώς πραγματοποιείται η αφαίρεση πολύποδα στη μύτη;

Η αφαίρεση πολύποδα στη μύτη πραγματοποιείται με την ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρίνιων κόλπων. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Για τη διενέργεια της επέμβασης δεν απαιτείται εξωτερική τομή, αφού το ενδοσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία εισάγονται από τη ρινική θαλάμη. Το ενδοσκόπιο προβάλλει το εσωτερικό της μύτης σε μεγέθυνση και ο ειδικός ΩΡΛ αφαιρεί με εξαιρετική ακρίβεια τους πολύποδες.

Η αφαίρεση πολυπόδων μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις της ρινός, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Οι επεμβάσεις που μπορεί να συνδυαστούν με αυτή είναι η πλαστική ρινικού διαφράγματος, η λειτουργική ρινοπλαστική και  η κογχοπλαστική.

 

Μετεγχειρητική πορεία μετά από αφαίρεση πολύποδα στη μύτη

Η αφαίρεση πολύποδα μύτης είναι ανώδυνη. Ο ασθενής μετά την επέμβαση δεν έχει γάζες που πρέπει να αφαιρεθούν και μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα, εάν το επιθυμεί. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νιώθει ήδη ότι αναπνέει καλύτερα, παρόλο που υπάρχει εσωτερικό οίδημα στο ρινικό βλεννογόνο μετεγχειρητικά.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής ενδέχεται να λάβει- για προληπτικούς λόγους-αντιβιοτική αγωγή. Το φύσημα της μύτης θα πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον για 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση και η έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Τέλος, ο καθαρισμός της μύτης με συχνές ρινικές πλύσεις συμβάλλει στην επούλωση και στην ταχεία αποκατάσταση της φυσιολιγικής λειτουργίας της μύτης.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ρινικών πολυπόδων, επικοινωνήστε με έναν  ΩΡΛ στην Αθήνα ή στην περιοχή σας.  Επικοινωνήστε μαζί μας, κλείστε το ραντεβού σας και αντιμετωπίστε άμεσα και αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων.