Καθαρισμός αυτιών: Πότε χρειάζεται παρέμβαση ΩΡΛ;

καθαρισμός_αυτιών

[content_table]

Ο καθαρισμός των αυτιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους ασθενείς. Τα αυτιά μας είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να αυτοκαθαρίζονται. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό, καθιστώντας απαραίτητη την επίσκεψή μας σε έναν ΩΡΛ. Η απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και αν ανήκει.  Ποιες είναι οι περιπτώσεις, όπου ο καθαρισμός των αυτιών μας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από κάποιον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο;

 

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος καθαρισμού αυτιών;

Το κερί στο αυτί παράγεται για την προστασία του αυτιού από τη σκόνη και άλλα σωματίδια που μπορούν να το βλάψουν. Όπως προαναφέρθηκε το αυτί διαθέτει την ιδιότητα να καθαρίζεται μόνο του από το κερί (κυψελίδα) που παράγεται στο εσωτερικό του.  Όταν δημιουργηθεί το κερί, ακολουθεί τη φυσική του πορεία στο εξωτερικό κανάλι των αυτιών. Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, ο ασθενής μπορεί να το καθαρίσει με μια πετσέτα ή λίγο βαμβάκι. Η χρήση μπατονέτας είναι σχεδόν απαγορευτική, αφού ενδέχεται να σπρώξει βαθύτερα το κερί, συμβάλλοντας σε μια ενδεχόμενη απόφραξη του πόρου του αυτιού.

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός αυτιών από έναν ΩΡΛ;

Η απόφραξη αυτιού από κερί είναι μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης ενός ασθενούς στον ΩΡΛ. Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση της κυψελίδας στο εσωτερικό του αυτιού προκαλεί την απόφραξή του, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να το καθαρίσει μόνος του.

 

Ποια συμπτώματα αποτελούν ένδειξη ότι είναι αναγκαία η επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την απόφραξη του αυτιού είναι τα κάτωθι:

 

Πού οφείλεται η υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας στο εσωτερικό του αυτιού;

Η υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Κάποιοι άνθρωποι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα κεριού εν συγκρίσει με άλλους, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στην απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου.

Η λανθασμένη χρήση της μπατονέτας ενδέχεται να συντελέσει και αυτή στην απόφραξη του αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση η μπατονέτα σπρώχνει το κερί προς το εσωτερικό του πόρου του αυτιού, συμβάλλοντας έτσι στη συσσώρευσή του και στην εκδήλωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων.

Τέλος, η συσσώρευση κεριού συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα με συγγενείς ή επίκτητες στενώσεις του ακουστικού πόρου.

 

Πώς πραγματοποιείται ο καθαρισμός αυτιών από ΩΡΛ;

Ένας έμπειρος ΩΡΛ αρχικά καταγράφει τα συμπτώματα του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά στην εξέταση της ωτομικροσκόπησης. Εάν ο ιατρός έχει υποψία ότι τα επίπεδα ακοής επηρεάζονται και από άλλα αίτια, πέραν της απόφραξης, προχωρά στη διενέργεια τεστ ακοής.

Πριν την έναρξη του καθαρισμού, εάν κρίνεται αναγκαίο, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές σταγόνες. Οι ειδικές αυτές σταγόνες συμβάλλουν στο μαλάκωμα του κεριού, διευκολύνοντας την αφαίρεσή του. Στη συνέχεια, ο ΩΡΛ προχωρά στην αφαίρεση του κεριού χρησιμοποιώντας τεχνικές αναρρόφησης ή ένα ειδικό άγκιστρο. Είναι μια απόλυτα ανώδυνη διαδικασία και ο ασθενής νιώθει άμεση απαλλαγή από τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερβολική συσσώρευση κυψελίδας στο αυτί.

Κάποιοι ασθενείς παράγουν περισσότερο κερί εν συγκρίσει με κάποιους άλλους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επισκέπτονται τον ΩΡΛ τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ή όποτε εκδηλώνεται κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που δηλώνει απόφραξη.

Εάν ενδιαφέρεστε για καθαρισμό αυτιών, επικοινωνήστε με έναν  ΩΡΛ στην Αθήνα ή στην περιοχή σας.  Επικοινωνήστε μαζί μας, κλείστε το ραντεβού σας και αντιμετωπίστε άμεσα τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούν τα βουλωμένα αυτιά.