Συνάχι

Συνάχι

[content_table]
Το συνάχι είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής ρινικής βλέννας, που οδηγεί σε υδαρείς ρινικές εκκρίσεις. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε συνάχι, όπως το κοινό κρυολόγημα και οι αλλεργίες. Ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών.

 

Αίτια εμφάνισης

Οι αιτίες που προκαλούν συνάχι ποικίλλουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το συνάχι μπορεί να αποδοθεί σε κάποια λοίμωξη ή αλλεργία.

Το συνάχι είναι μια τυπική παρενέργεια των λοιμώξεων της γρίπης και του κρυολογήματος. Αποτελεί τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού που αποσκοπεί στην απομάκρυνση των ιών και των βακτηρίων. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εκτός από το συνάχι, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Παρόλο που το συνάχι μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κρυολογήματος, είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία όπως η  αλλεργική ρινίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση αποτελεί μια αντίδραση σε ορισμένους αλλεργιογόνους παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι για παράδειγμα η γύρη, η σκόνη, οι μύκητες του σπιτιού κτλ.

Σε πολλές περιπτώσεις, η καταρροή δεν αποδίδεται ούτε σε απλό κρυολόγημα ούτε σε αλλεργία. Άλλοι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι:

 • ορμονικές αλλαγές
 • άγχος
 • πικάντικα φαγητά, απορρυπαντικά ή άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες
 • χρόνια ιγμορίτιδα
 • κατάχρηση ρινικών σπρέι
 • μη αλλεργική ρινίτιδα

 

Μπορεί να μεταδοθεί το συνάχι;

Το συνάχι από μόνο του δεν είναι μεταδοτικό, αλλά συχνά αποτελεί σύμπτωμα μιας πάθησης όπως το κοινό κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

 

Τρόποι αντιμετώπισης συναχιού

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την αιτία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά, δεν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία του συναχιού, το οποίο συνήθως υποχωρεί από μόνο του σε διάστημα μίας εβδομάδας με δέκα ημερών. Για το λόγο αυτό, τα συγκεκριμένα φάρμακα δε θα πρέπει να χορηγούνται αλόγιστα καθώς η κατάχρησή τους οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

Συνήθως, η κατάλληλη θεραπεία της καταρροής που οφείλεται σε ίωση ή κοινό κρυολόγημα περιλαμβάνει:

 • Ξεκούραση
 • Κατανάλωση πολλών υγρών, κυρίως νερού
 • Χρήση ενός αποσυμφορητικού ρινικού σπρέι
 • Πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό ή ειδικά ρινικά διαλύματα

 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αντικειμενικό σκοπό την ανακούφιση του ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα μέχρι η ίωση να ολοκληρώσει τον ‘κύκλο’ της. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που η υποκείμενη αιτία είναι μία βακτηριακή λοίμωξη, θα πρέπει να συνταγογραφηθούν αντβιοτικά.

Όταν η ρινική καταρροή προκαλείται από αλλεργία, ο ευκολότερος τρόπος για την αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου. Δεν είναι φυσικά πάντα δυνατό κάτι τέτοιο. Εάν παραδείγματος χάριν υπάρχει αλλεργία στο τρίχωμα των ζώων μπορεί να μην είναι εφικτή η αποφυγή κάθε επαφής με τα κατοικίδια ζώα. Παρόλα αυτά, ο περιορισμός της επαφής ή η απομάκρυνση από την κατάσταση που προκαλεί το πρόβλημα θα ανακουφίσει συνήθως από τα συμπτώματα.

Άλλες συνήθεις θεραπείες για την αντιμετώπιση του συναχιού που προκαλείται από αλλεργία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Ρινικά σπρέυ κορτικοστεροειδών τα οποία, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, είναι πολύ ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Αντιισταμινικά χάπια ή σπρέυ
 • Αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι για διάστημα το πολύ μίας εβδομάδας

Συνάχι – Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν διάφοροι φυσικοί μέθοδοι αντιμετώπισης του συναχιού στο σπίτι. Όταν το συνάχι οφείλεται σε κρυολόγημα μπορούν να βοηθήσουν:

 • Ζεστά υγρά (τσάι, χαμομήλι)
 • Εισπνοή υδρατμών
 • Ρινικές πλύσεις
 • Ζεστό μπάνιο ή ντους
 • Καθαρό περιβάλλον

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί το συνάχι. Η υποκείμενη αιτία είναι αυτή που καθορίζει τη μέθοδο αντιμετώπισής του. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με εξειδικευμένο ΩΡΛ έτσι ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία σε περίπτωση κρυολογήματος, ίωσης, αλλεργικής ρινίτιδας ή ιγμορίτιδας.

 

Συνάχι – Ποια προβλήματα της μύτης μπορούν να το κάνουν πιο βασανιστικό;

Το συνάχι μπορεί να γίνει ακόμη πιο βασανιστικό όταν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν την αναπνοή από τη μύτη του. Τέτοια είναι:

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη αντιμετώπιση των παραπάνω ανατομικών προβλημάτων, έτσι ώστε το συνάχι, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, να γίνεται πολύ καλύτερα ανεκτό.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία