Πώς να ξεβουλώσει η μύτη μου;

voulomeni myth

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  H βουλωμένη μύτη, ή αλλιώς ρινική συμφόρηση, ταλαιπωρεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.  Η ρινική συμφόρηση  μπορεί να είναι παροδική ή και χρόνια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρόκειται για μια ενοχλητική κατάσταση που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους και κακή διάθεση. Οι απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς να ξεβουλώσει η μύτη μου;» βρίσκονται συγκεντρωμένες στο παρόν άρθρο. Τι μπορεί να προκαλέσει, λοιπόν, μπούκωμα στη μύτη;

   

  Σε τι μπορεί να οφείλεται η ρινική συμφόρηση;

  Ο βασικότερος παράγοντας ρινικής συμφόρησης είναι η πρόκληση φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου. Ο ρινικός βλεννογόνος μπορεί να φλεγμαίνει είτε λόγω κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού, είτε εξαιτίας κάποιου αλλεργιογόνου.

  Επομένως, η βουλωμένη μύτη είναι συχνά αποτέλεσμα του γνωστού μας κρυολογήματος ή της γρίπης. Σε περιπτώσεις που οι εκκρίσεις της μύτης γίνονται πυώδεις, συνήθως σημαίνει ότι έχει προκληθεί ιγμορίτιδα. Η ιγμορίτιδα οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση βλέννας μέσα στα ιγμόρεια και σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ είναι αναγκαία για την άμεση αντιμετώπισή της.

  Εκτός από τους παθογόνους μικροοργανισμούς, η ευαισθησία σε κάποιο αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει βουλωμένη μύτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ρινική συμφόρηση συνοδεύεται από έντονο φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια και γαργαλητό στο λαιμό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα και τα συμπτώματά της έχουν τις περισσότερες φορές εξάρσεις και υφέσεις, με τη μεγαλύτερη έξαρση να εκδηλώνεται την άνοιξη. Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας η ρινική συμφόρηση εκδηλώνεται μόλις το άτομο έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο που προκαλεί την αντίδραση αυτή.

  Τέλος, για τη ρινική συμφόρηση μπορεί να ευθύνονται ανατομικά προβλήματα της μύτης, όπως για παράδειγμα το στραβό ρινικό διάφραγμα, ή και παθήσεις αυτής, όπως για παράδειγμα οι ρινικοί πολύποδες ή οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες.

   

  Πώς μπορώ να βρω την αιτία;

  Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ρινικής συμφόρησης πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ΩΡΛ. Η ενδελεχής εξέταση του εσωτερικού της μύτης σας μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το ποιοι παράγοντες την προκαλούν. Η εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση των αιτιών είναι η ενδοσκόπηση μύτης. Βάσει της εξέτασης αυτής και με τη χρήση ενός ειδικού ενδοσκοπίου ο ΩΡΛ συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ανατομικές ή λειτουργικές, που ενδεχομένως προκαλούν το μπούκωμα. Με την ενδοσκόπηση μύτης εξετάζονται λεπτομερώς το διάφραγμα, η ρινική κοιλότητα, οι ρινικές κόγχες και ο ρινοφάρυγγας.

  Στοχεύοντας στην εγκυρότερη διάγνωση και στην ανίχνευση της αιτίας που προκαλεί τη ρινική συμφόρηση μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια και κάποιων άλλων διαγνωστικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Αξονική τομογραφία σπλαγχνικού κρανίου
  • Καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος
  • Αλλεργικά tests

   

  Είναι απαραίτητη η διερεύνηση των αιτίων της βουλωμένης μύτης;

  Η βουλωμένη μύτη χρήζει διερεύνησης, διότι αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, εάν δεν εντοπιστεί ο παράγοντας που την προκαλεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ενδεχομένως να εμφανιστούν τα παρακάτω:

   

  Πώς μπορεί να ξεβουλώσει η μύτη μου;

  Την απάντηση στο ερώτημα μπορεί να την δώσει μόνο ένας πεπειραμένος ΩΡΛ μετά τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. Η εύρεση του αιτίου πρόκλησης του μπουκώματος καθορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

  Εάν η βουλωμένη μύτη είναι αποτέλεσμα αλλεργικής ρινίτιδας, τότε ο θεράπων ΩΡΛ θα σας προτείνει τις παρακάτω μεθόδους αντιμετώπισης:

  • Αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά χάπια
  • Αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι
  • Ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών
  • Χρήση φυσιολογικού ορού για ρινικές πλύσεις

  Μία πιο ριζική θεραπεία αποτελεί η ανοσοθεραπεία η οποία στοχεύει στην απευαισθητοποίηση του οργανισμού από τον συγκεκριμένο ερεθιστικό παράγοντα.

  Αντίθετα, σε περιπτώσεις στραβού ρινικού διαφράγματος και ρινικής συμφόρησης λόγω πολυπόδων είναι αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση. Ειδικότερα, το στραβό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζεται με τη διαφραγματοπλαστική ενώ η αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων γίνεται με την ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρίνιων. Επιπλέον η κογχοπλαστική είναι η ιδανική μέθοδος για την αντιμετώπιση των υπερτροφικών ρινικών κογχών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ρινικό διάφραγμα είναι πολύ στραβό, όπως π.χ. μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό του, προκειμένου να ευθειαστεί, είναι απαραίτητο να προβούμε σε μία λειτουργική ρινοπλαστική.

   

   

  Εάν αναρωτιέστε «Πώς να ξεβουλώσει η μύτη μου;» είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν έμπειρο Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος αναλόγως της διάγνωσής του θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης που σας ταλαιπωρεί. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

  Quote: Η ρινική συμφόρηση, είτε είναι χρόνια είτε είναι περιστασιακή, θα πρέπει να εκτιμάται από έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.