Στραβό διάφραγμα: Προκαλεί πονοκέφαλο;

στραβό_διάφραγμα

[content_table]

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ημικρανίες, οι οποίες συνοδεύονται από ένα αίσθημα πίεσης γύρω από τα μάτια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν εντοπίζεται κάποιο παθολογικό αίτιο που προκαλεί τους πονοκεφάλους. Μπορεί ένας  πονοκέφαλος να προκληθεί από ένα στραβό διάφραγμα;

 

Λίγα λόγια για το ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι μια ανατομική δομή στο εσωτερικό της μύτης, βρίσκεται στο μέσον και χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο ίσα μέρη. Το διάφραγμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ροή του αέρα και τη φυσιολογική ρινική αναπνοή. Όταν το διάφραγμα παρεκτοπιστεί προς τη δεξιά ή την αριστερή μεριά, τότε μιλάμε για σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος– ή πιο απλά το στραβό ρινικό διάφραγμα- εντοπίζεται σε πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου(American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery), το 80% του πληθυσμού εμφανίζει κάποιου βαθμού σκολίωση. Τα συμπτώματα που προκαλεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα ποικίλουν και η έντασή τους σχετίζεται κυρίως με το βαθμό της σκολίωσης.

 

Πώς μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος από ένα στραβό ρινικό διάφραγμα;

Η ανατομική ανωμαλία του στραβού ρινικού διαφράγματος προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, αφού η ομαλή ροή του αέρα παρεμποδίζεται. Έτσι, οι ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τόσο εύκολα ένα κρυολόγημα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα συχνές ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων, προκαλώντας ιγμορίτιδα. Βασικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας, εκτός από το μπούκωμα, είναι ο έντονος πονοκέφαλος και το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο. Επίσης, α κακή ποιότητα ύπνου που βιώνουν οι ασθενείς με στραβό διάφραγμα πολλές φορές οδηγεί σε κόπωση, κακή διάθεση και πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Ο πονοκέφαλος είναι το μόνο σύμπτωμα που προκαλεί ένα στραβό διάφραγμα;

Όχι. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ασθενή με σκολίωση ρινικού διαφράγματος, εκτός του πονοκεφάλου, είναι τα κάτωθι:

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση ενός στραβού ρινικού διαφράγματος;

Συνήθως, οι ασθενείς ψάχνοντας να βρουν το αίτιο που προκαλεί τους πονοκεφάλους τους, αφού έχουν αποκλείσει άλλες παθολογικές αιτίες, επισκέπτονται κάποιον ΩΡΛ. Η διάγνωση του στραβού ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται μέσω της ενδοσκόπησης μύτης, μια εξέτασης με μεγάλη διαγνωστική αξία.

 

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Το  στραβό ρινικό διάφραγμα σήμερα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την πλαστική ρινικού διαφράγματος. Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση στοχεύει στον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, μέσω μιας τομής που πραγματοποιείται στο εσωτερικό της μύτης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διορθώνονται οι χόνδρινες και οι οστέινες δομές που ευθύνονατι για τη σκολίωση του διαφράγματος, προσφέροντας έτσι μόνιμη απαλλαγή από τα συμπτώματα. Τέλος, κατά τη διενέργεια της διαφραγματοπλαστικής– εάν θεωρείται αναγκαίο- μπορεί να αντιμετωπιστεί μια υπερτροφία ρινικών κογχών(κογχοπλαστική) ή η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων (ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων).

Μερικοί ασθενείς επιθυμούν, εκτός από τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, να διορθώσουν και την εξωτερική εικόνα της μύτης τους. Η χειρουργική επέμβαση του ευθειασμού ρινικού διαφράγματος μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την επέμβαση της ρινοπλαστικής.

Ο ασθενής γυρίζει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου και μπορεί να επιστρέψει πολύ σύντομα στην εργασία του. Σε κάθε περίπτωση, για μια γρήγορη ανάρρωση χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα λάβει από τον θεράποντα ΩΡΛ.

 

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους που συνοδεύονται με μπούκωμα και αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο ή γύρω από τα μάτια, επισκεφθείτε έναν έμπειρο ΩΡΛ στην Αθήνα ή στην περιοχή στην οποία βρίσκεστε . Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα.